Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Μετά τις δηλώσεις Δρίτσα για «πάγωμα» της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού
Λίγες ώρες μετά τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Θεόδωρου Δρίτσα για τον ΟΛΠ και την Cosco ήρθε η αντίδραση της κινεζικής... πλευράς.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία του» για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που ανακοινώθηκε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

«Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου ότι διακόπτει την ιδιωτικοποίηση του λιμένος του Πειραιά. Αυτό μάς ανησυχεί πολύ» δήλωσε ο Σεν Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου.

«Σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco» δήλωσε ο κ. Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η πρώτη αντίδραση ήλθε χθες Τετάρτη από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. «Το 2008, ο όμιλος Cosco εξασφάλισε μία σύμβαση παραχώρησης για την ανάπτυξη των δύο κύριων σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα Πειραιώς. Αυτό το πρόγραμμα είναι υπόδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και θεωρούμε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αφού προσκομίζει ωφέλειες και για τους δύο λαούς» δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνγίνγκ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δρίτσας την Πέμπτη συνομίλησε με τον κινέζο πρέσβη, ο οποίος είχε συναντήσει λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας στη τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας είχε ταχθεί υπερ της εμβάθυνσης των ελληνοκινεζικών σχέσεων.
Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.