Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε τη δόση των €7 δισ.

“Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ”, δηλώνει ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη στους New York Times. “Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα”, προσθέτει.
“Η αποστολή μας δεν είναι να...

πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου”, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι αυτό θα σημαίνει απλά τη μετάθεση του προβλήματος.
Αντίθετα, η αποστολή είναι “να αναδιαρθρώσουμε το χρέος και την οικονομία για να πάρουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε”.

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί, αλλά δεν επιδιώκει μια αντιπαράθεση με τους πιστωτές της στη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες ή τη Wall Street.

“Το μόνο που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε μια πρόταση που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας και θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική διαφθορά”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι πιστωτές της χώρας απαιτούν από την Ελλάδα να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Ο κ. Βαρουφάκης ωστόσο αναφέρει ότι η Αθήνα θα προτείνει να διαμορφωθεί το επίπεδο στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα βασίζεται επίσης στους πιστωτές ώστε να παράσχουν κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους που θα μπορούσε να απελευθερώσει κεφάλαια, σημειώνουν οι New York Times προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της ΕΕ οι οποίες δεν θέλουν απομειώσεις που θα κοστίσουν στους φορολογούμενους τους. Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να ξεκινήσει συζητήσεις με άλλους υπουργούς Οικονομικών για να βρουν τρόπους να μειώσουν αυτό το βάρος και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα τις προτάσεις της.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν θα γνωρίσει ένα ατύχημα και δεν θα υποχρεωθεί να βγει από την Ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας ότι το ευρώ είναι σαν το τραγούδι των Eagles “Hotel California”: μπορείς να κάνεις τσεκ άουτ κάθε στιγμή, αλλά ποτέ δεν μπορείς να φύγεις”.

Στρέφοντας την προσοχή τους στις τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι “περιμέναμε ότι τις πρώτες λίγες ημέρες της κυβέρνησης μας τα πράγματα θα ήταν ταραγμένα”.

“Μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις που έρχονται από την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, περιμένουμε οι τιμές των μετοχών να” ανακάμψουν.

Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα δεν σταματά τις ιδιωτικοποιήσεις. “Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η χώρα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις ξένες άμεσες επενδύσεις, αλλά δεν ενδιαφερόμαστε σε αναγκαστικές πωλήσεις (fire sale) ή στο ξεπούλημα των ασημικών της οικογένειας”, δήλωσε.

“Καταλαβαίνω την ανησυχία στο μυαλό των εταίρων μας ότι εάν δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να ξεκινήσει από την αρχή ενδεχομένως να επιστρέψουμε στις παλαιές κακές συνήθειες και να καταλήξουμε εκεί που βρισκόμασταν το 2009”, δήλωσε. “Είναι σημαντικό να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα το κάνουμε αυτό, καθώς είναι κάτι που δεν επιθυμούμε οι ίδιοι να κάνουμε”.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.