Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ δεν θα δανείσουν την Ελλάδα

Για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ, παρά τα λόγια συμπάθειας προς τον αγώνα της Ελλάδας, δεν φαίνεται να μπορούν ή να θέλουν να βοηθήσουν αποφασιστιά τη χώρα μας για να απαλαγεί από τον βραχνά του χρέους. Οπότε η αναφορά των κυβερνητικών στελεχών...
Πάνου Καμμένου και Νικου Χουντή για προσφυγή στις χώρες αυτές για δανεισμό καθώς και η αναφορά του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας  Σ. Λαβρόφ ότι θα εξεταστεί σχετικό ε΄΄ηνικό αίτημα, αν  αυτό υποβληθεί, δεν έχουν σοβαρή σχέση με την πραγματικότητα.
Το αμερικανικό CNN αναλύει διεξοδικά το θέμα για τις χώρες που... πιθανώς θα μπορούσαν να δανείσουν τη χώρα αν τα «σπάσει» με τους Ευρωπαίους και αναφέρει σχετικά:
Ρωσία
Το CNN money, επικαλείται την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Λαβρόφ και Κοτζιά. «Λέγεται ότι ο Κοτζιάς είχε στενούς δεσμούς με το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Εχει επίσης και ιστορικό υποστήριξης της Ρωσίας και επί Πούτιν» αναφέρει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζει επίσης ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν στενές εμπορικές σχέσεις καθώς σχεδόν το 13% των ελληνικών εισαγωγών το 2013 προήλθαν από τη Ρωσία, σύμφωνα με το ΔΝΤ ενώ οι δύο χώρες συμφώνησαν να κάνουν το 2016 «Χρονιά της Ελλάδας» στη Ρωσιά και «Χρονιά της Ρωσίας» στην Ελλάδα.
Οπως αναφέρει το CNN money, τα βαθύτερα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά. Ο οικονομολόγος του Berenberg Rob Wood υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να παράσχει αρκετή βοήθεια στην Ελλάδα καθώς η οικονομία της δέχεται χτυπήματα από έναν συνδυασμό χαμηλών τιμών πετρελαίου και των κυρώσεων της Δύσης. «Αν η Ελλάδα γυρνούσε την πλάτη της στην Ευρώπη, ο τραπεζικός της τομεας – ο οποίος αντιμετωπίζει συρρίκνωση των πηγών χρηματοδότησής του – θα υφίστατο ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Η Ρωσία δεν έχει τις οικονομικές πηγές για να κρατήσει τις τράπεζες να επιπλεύσουν» υποστηρίζει ο Γούντ.
Κίνα
Η μακρινή χώρα έχει μεγάλες επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια. Εχει επίσης βασικά συναλλαγματικά αποθέματα γύρω στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια με τα οποία θα μπορούσε εύκολα να «καθαρίσει» τα ευρωπαϊκά δάνεια στην Ελλάδα. Αλλά δεν υπάρχει κάποιο προφανές κέρδος για την Κίνα, να μεσολαβήσει σε ένα περιφερειακό πρόβλημα. «Γιατί αλήθεια η Κίνα να ήθελα να μπει στη μέση της ευρωζώνης με ανταγωνιστικό τρόπο;» διερωτάται ο οικονομολόγος και προσθέτει: «Για τη Ρωσία υπάρχει όφελος από την αποσταθεροποίηση του αντιπάλου αλλά για την Κίνα δεν βλέπω κανένα οικονομικό ή πολιτικό όφελος.
ΗΠΑ
Τέλος, για τις ΗΠΑ, ο βοηθός καθηγητή στο London School of Economics Σπύρος Οικονομίδης υποστηρίζει μιλώντας στο CNN money πως ο Λευκός Οίκος είναι απίθανο να κινηθεί για την διάσωση της Ελλάδας. «Μπορεί να ασκεί κάποιου είδους επιρροή σε ευρωπαϊκούς κύκλους για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει έρμαιο. Αλλά δεν βλέπω ότι οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν σε ένα πακέτο διάσωσης ενός μέλους της ευρωζώνης».

Πηγή:www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.