Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Μνημόνιο: Ποιο είναι το 70% που υιοθετεί η Ελλάδα και ποιο το 30% που απορρίπτει

Να εφαρμόσει τα 11 από τα 16 διαρθρωτικά μέτρα που αποτελούν τα προαπαιτούμενα της εκκρεμούσας αξιολόγησης της τρόικας προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup στο πλαίσιο της συμφωνίας - γέφυρα. Πρόκειται για το 70% των διαρθρωτικών αλλαγών (Selected Structural...
Reforms) στο οποίο «επίμονα» αναφερόταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όλο το τελευταίο διάστημα.
Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλιαράκη καταρτίσθηκε το βασικό κείμενο θέσεων επί του οποίου θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ στις συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα Παρασκευή με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, μία ελληνική και μία αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες των πιστωτών, θα εμπλακούν στις επαφές αυτές. Στην ελληνική αποστολή θα μετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η ειδική σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη, ενώ εκτιμάται πως θα μετέχει και ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Το 70% των προαπαιτούμενων
Η κυβέρνηση θα παρουσιασθεί στις διαπραγματεύσεις αυτές διατεθειμένη να υιοθετήσει τα εξής «μνημονιακά» προαπαιτούμενα:

1) τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις τράπεζες,
2) τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,
3) τη μελέτη του ΟΟΣΑ για τον διοικητικό φόρτο,
4) τη φορολόγηση των συλλογικών οχημάτων επένδυσης,
5) τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής,
6) αλλαγές στο προσωπικό και το εταιρικό πλαίσιο αφερεγγυότητας,
7) τη μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο,
8) τις τροποποιήσεις στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού,
9) την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προσδιορισθεί στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νομοθετικά εμπόδια στον ανταγωνισμό,
10), τις αλλαγές στην αδειοδότηση επενδύσεων και
11) τις αλλαγές στο Λογιστικό Σχέδιο της Κυβερνήσεως.

Κόκκινες γραμμές: Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά φέρεται να θέτει «κόκκινες γραμμές» σε 5 προαπαιτούμενα της πέμπτης αξιολόγησης και ειδικά:
1) στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ,
2) στη μείωση των μη μισθολογικών επιδομάτων,
3) στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις,
4) στην αλλαγή του πλαισίου για τη συνδικαλιστική δράση,
5) στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Βασικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι πως η μείωση των στόχων που προβλέπει το πρόγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 4,5% του ΑΕΠ στο 1,5% του ΑΕΠ θα δημιουργήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο και θα δώσει την ευχέρεια πολλές μεταρρυθμίσεις να γίνουν σε βάθος χρόνου και οργανωμένα.

Η Ελλάδα ζητά συμφωνία - γέφυρα που θα εκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι και θα προβλέπει την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα, την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με πρόσθετες εκδόσεις εντόκων 10 δισ. ευρώ, αλλά και την επέκταση της διαθεσιμότητας των 11 δισ. ευρώ που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να καλυφθούν οι διαγραφές «κόκκινων» δανείων.

Πλέον η προσοχή επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ στις ελληνικές θέσεις και στο πως θα προσεγγίσουν την ελληνική πρόταση. Τα μηνύματα προς το παρόν είναι αμφίσημα, ωστόσο εκφράζεται η πεποίθηση από στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι οι πιστωτές θα πειστούν πως πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Πηγή:www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.