Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Τσικνοπέμπτη στην Αθήνα - Οι εκδηλώσεις

Εορταστική διάθεση με μουσικές, μασκαράδες, χαρτοπόλεμο και την τσίκνα από το ψήσιμο του κρέατος να διαχέεται παντού, επιτάσσει η σημερινή μέρα.
Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) γνωστή σε όλους ως Τσικνοπέμπτη ή...
Τσικνοπέφτη σηματοδοτεί την έναρξη των Αποκριών αφού από την επομένη μέρα ξεκινάει -σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση- μία μακρά περίοδος νηστείας μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να είναι γνωστή η προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που διατηρήθηκε και στα χρόνια του Χριστιανισμού.
Το γιορτινό πνεύμα της Τσικνοπέμπτης ακολουθεί και ο δήμος Αθηναίων, στήνοντας ένα ολοήμερο ζωντανό αποκριάτικο πάρτι στην Πλάκα, από το πρωί έως αργά το βράδυ. Πρωταγωνιστές θα είναι η μουσική, οι ξέφρενοι ρυθμοί αλλά και όλοι οι καρναβαλιστές που θα ριχτούν στις απολαύσεις και θα αφήσουν για λίγο τα άγχη και τις σκοτούρες της καθημερινότητας.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων με την αποκριάτικη μουσική διαδρομή από την Πλατεία Κοτζιά προς το Μοναστηράκι και το Μουσικό Σχήμα «Λευτέρης Γρηγορίου και Global Νταούλια» με τη μουσική διαδρομή του από το Μοναστηράκι προς το Θησείο, άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι τις εκδηλώσεις.
Η αποκριάτικη γιορτή της Τσικνοπέμπτης κορυφώνεται στις 9 μμ με την Πλακιώτικη Αποκριά και τους καρναβαλιστές από τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Μορφές Έκφρασης» οι οποίοι με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια θα παρελάσουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Μετρό Ακροπόλεως- Μοναστηράκι), μετατρέποντάς το σε μία μεγάλη μουσική και χορευτική σκηνή, που θα ενθουσιάσει το αθηναϊκό κοινό.
Εκτός από τις εκδηλώσεις του δήμου πολλά είναι και τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιφερειακούς δήμους που στήνουν τις δικές τους ψησταριές συμμετέχοντας στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης και ευχαριστώντας με τον τρόπο αυτόν πελάτες και περαστικούς.
Το βράδυ την τιμητική τους θα έχουν οι ταβέρνες με τα κοψίδια και το κρασί να συντροφεύουν τους καρναβαλιστές.
Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.