Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αιφνιδιαστική ανατροπή στις Βρυξέλλες - Φήμες για συμφωνία - γέφυρα της Ελλάδας με τους δανειστές

Αυξάνονται οι προσδοκίες για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων καθώς πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και τους Γερούν Ντάισελμπλουμ να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Ο πρωθυπουργός είχε...
τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμφώνησε την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας προκειμένου να οικοδομηθεί η βάση για την επίτευξη συμφωνίας στην ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου.
Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), δηλαδή της τρόικας, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρας. Την είδηση αυτή μεταδίδει και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενη κοινοτική πηγή.
Αλλες διαρροές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι συζητείται μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ένα μείγμα μέτρων του υπάρχοντος μνημονίου και αυτών που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. ΕΠίσης, αναφερόταν χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι θα μπορούσε να φύγει από το πρόγραμμα προς την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, «αρχίζουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις οι τεχνικές επιτροπές Ελλάδας - δανειστών με στόχο μια νέα συμφωνία.
Δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, μία ελληνική και μία που θα εκπροσωπεί τους δανειστές, θα διαπραγματευθούν άμεσα, πιθανότατα από αύριο, το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας και παράλληλα θα προετοιμάσουν -αν υπάρξει συμφωνία- και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Η συμφωνία, που οι ίδιες πηγές εκτιμούν ως σοβαρή μετατόπιση εκ μέρους του Ντάισελμπλουμ, ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά θα αναζητήσουν κοινό έδαφος για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας.
Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ουσιαστικά μια κίνηση εκτόνωσης της έντασης που προέκυψε χθες το βράδυ όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ και άλλοι αξιωματούχοι απείλησαν ότι αν δεν υπογραφεί το κοινό ανακοινωθέν, δεν θα υπάρξει καμία συνομιλία των τεχνικών επιτροπών. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το κεφάλαιο αυτό έκλεισε σε καλό κλίμα, ήδη προετοιμάζεται η συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας και επιπλέον ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με τις κινήσεις της να αποφύγει μια κρίση, λόγω του γεγονότος ότι δεν ζητά παράταση του προγράμματος.
Εξάλλου, οι δανειστές και η ελληνική πλευρά με την εξέλιξη αυτή εργάζονται ήδη για μια νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και αυτό ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, άφησαν σαφώς να εννοηθεί οι ίδιες πηγές. Οι τεχνικές επιτροπές θα παραδώσουν την εργασία τους στην ομάδα εργασίας του Eurogroup, που με τη σειρά του και υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία, θα προωθηθεί στους υπουργούς».
Επιβεβαίωση
«Η Ελλάδα και η ευρωζώνη αποφάσισαν να αρχίσει μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος, προκειμένου να διευκολυνθεί το Eurogroup της Δευτέρας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.

Ακολούθησε η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για αυτήν την εξέλιξη: "Η δήλωση Γ. Ντάισενμπλουμ αποτελεί θετικό βήμα. Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και το χθεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε.

Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται".

Εφόσον ισχύει αυτό το σενάριο οι δύο πλευρές ουσιαστικά θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο σε ότι αφορά την σύνδεση του υπάρχοντος προγράμματος και της συμφωνίας - γεφυρα η οποία θα μπορούσε να επισφραγιστεί τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε και ο Μ. Σουλτς ο οποίος είπε ότι μίλησε με Τσίπρα και Ντάισελμπλουμ και ότι οι δύο πλευρές είναι σε διαδικασία προσέγγισης.
Αλλά και στη Γερμανία εκτιμούν ότι βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία παρά σε ρήξη. Το Spiegel αναφέρει ότι «η Μέρκελ τολμά τον συμβιβασμό».
Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.