Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για συμφωνία στο Eurogroup

Συμφωνία – γέφυρα η οποία δεν θα ισχύει μέχρι τον Ιούνιο, αλλά μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα επιδιώξει να πετύχει η κυβέρνηση στο Eurogroup της Τετάρτης. Μια συμφωνία που θα μπορούσε να ονομαστεί «τεχνική παράταση» και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για...
μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας.
Το πακέτο μέτρων που θα καταθέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης θα φέρει τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ. Θα πρόκειται ουσιαστικά για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τεχνική παράταση, για έναν συμβιβασμό με τους δανειστές που σίγουρα δεν θα κλείσει την Τετάρτη, αλλά πιθανότατα στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο σε Αθήνα όσο και σε Βρυξέλλες γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις ώστε να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές και να μην υπάρξει ρήξη.
Η «πρόταση Βαρουφάκη» που θα κατατεθεί προς διαβούλευση στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης προβλέπει μεταξύ άλλων:
  1. Απομείωση του ελληνικού χρέους μέσω swaps δηλαδή ανταλλαγών. Μια πρόταση που όμως θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μετά το τέλος της τεχνικής παράτασης, δηλαδή έπειτα από τον Αύγουστο.
  2. Ξεχνάμε το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ. Ο στόχος αυτός δεν υπάρχει, ειδικά μετά τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, έπειτα από την προκήρυξη εκλογών. Πλέον θα κατατεθεί πρόταση για επίτευξη στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% το 2015.
  3. Διαγράφεται το ένα τρίτο των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο υπάρχον μνημόνιο. Οπως δήλωσε άλλωστε ο κ. Βαρουφάκης στη Βουλή, κρατάμε το 70% για να καταργηθεί το 30% το οποίο θα αντικατασταθεί με μεταρρυθμίσεις με βάση μια νέα «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Θα πρόκειται για 10 δεσμεύσεις, 10 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά που ο υπουργός δε θέλησε να αναφέρει. Βεβαίως, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις δεν θα περιλαμβάνονται αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, θέμα που υπήρχε στο περίφημο e-mail Χαρδούβελη και το οποίο αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ.
  4. -Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι κάνουν πίσω σε ορισμένες αποκρατικοποιήσεις όπως αυτή στο λιμάνι του Πειραιά, αν και δεν ξεκαθαρίζεται αν αναφέρονται στην υπάρχουσα συμφωνία με την κινεζική Cosco ή στο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για πώληση του ΟΛΠ.
  5. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα βάση του προγράμματος που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.
  6. Η κυβέρνηση θα ζητήσει, σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, να εκδώσει έντοκα γραμμάτια ύψους 8 δισ. ευρώ, επιπλέον των 15 δισ. που είναι το όριο που επιτρέπει η ΕΚΤ.
  7. Θα ζητηθεί επίσης η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
  8. Κυβερνητικοί κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να κάνουν ένα βήμα πίσω και να ζητήσουν κάποιες από τις δόσεις 7,5 δισ. ευρώ που είναι σε εκκρεμότητα.
  9. Θα ζητηθεί να μεταφερθούν ποσά από τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την εξυπηρέτηση των «κόκκινων» δανείων.
    Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.