Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ολαντ και Ρέντσι επέλεξαν στρατόπεδο και «αδειάζουν» την Αθήνα

Μόλις λίγα 24ωρα από τις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Φρ. Ολάντ και Μ. Ρέντσι και τα λόγια... συμπάθειας προς την Ελλάδα, και οι δύο ηγέτες «άδειασαν» τη χώρα μας.
Παρά το γεγονός ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής...
Τράπεζας προκαλεί τριγμούς στην Αθήνα και έρχεται να βαρύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων, οι κ. Ολαντ και Ρέντσι έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο τελεσίγραφο του Μάριο Ντράγκι.
Οι δηλώσεις και των δύο που συμπαρατάσσονται με την απόφαση της ΕΚΤ δείχνει ότι η Ελλάδα απομονώνεται με... υπογραφή Βερολίνου. Γαλλία και Ιταλία δεν επιθυμούν σε καμιά περίπτωση να ανοίξουν μέτωπο με την Αγκ. Μέρκελ και για το λόγο αυτό άφησαν κατά μέρος τα λόγια συμπάθειας και τις... γραβάτες και επέλεξαν τον θεσμικό ρόλο. Δηλαδή αυτόν της νουθεσίας προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια συμφωνία και ταυτόχρονα της πιστής τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων αλλά και των συμμαχιών που έχουν χτίσει με τη Γερμανία.
Ολαντ και Ρέντσι επέλεξαν στρατόπεδο και «αδειάζουν» την Αθήνα
Κι έτσι, παρά τα ταξίδια Τσίπρα σε Παρίσι και Ρώμη και την εκστρατεία πειθούς για τα ελληνικά δίκαια και την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη, οι κ. Ρέντσι και Ολάντ αποφάσισαν να επιλέξουν στρατόπεδο αφήνοντας μόνη της την Ελλάδα.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα στην Αθήνα πως οφείλει να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα. Οι δεσμεύσεις αναλαμβάνονται «στο όνομα της χώρας», όχι στο όνομα οποιασδήποτε κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
«Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να βρει μια λύση, να συνεισφέρει σε μια συμφωνία, με σεβασμό της ψήφου των Ελλήνων», είπε ο Ολάντ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να πάει να δει» την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία και «θα τον δεχθεί».
«Τίποτε δεν θα ήταν χειρότερο από το να ταπεινώσουμε τους Έλληνες», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας για να τονίσει επίσης ότι η λιτότητα δια παντός δεν μπορεί να είναι λύση ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους Ευρωπαίους.
«Πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την Ελλάδα ώστε να δοθεί ένα πλαίσιο, προκειμένου οι Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις, να πληρώσουν τα χρέη τους», επανέλαβε.
Αναφερόμενος στην απόφαση της Φραγκφούρτης να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα από τις 11 Φεβρουαρίου, είπε ότι είναι μια κίνηση που θέτει τις κυβερνήσεις και τα κράτη ενώπιον των ευθυνών τους.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εκτίμησε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στερήσει από τις ελληνικές τράπεζες μία από τις πηγές χρηματοδότησής τους είναι «θεμιτή και προσήκουσα».
«Η απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα είναι θεμιτή και προσήκουσα στο μέτρο που θέτει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι», αναφέρει ο Ρέντσι σε ανακοίνωσή του.
«Σε έναν άμεσο διάλογο, είναι θετικό μια Ένωση να είναι ικανή, προχωρώντας πέρα από μια εντελώς γραφειοκρατική αντίληψη που στρέφεται προς τη λιτότητα, να τηρήσει και να φροντίσει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί κα να ατενίσει με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς έναν ευρωπαϊκό ορίζοντα ανάπτυξης και επενδύσεων», πρόσθεσε.
Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.