Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του Μνημονίου «το πολύ» ως την 16η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, για να έχει χρηματοδότηση. «Περιμένουμε να ακούσουμε την Τετάρτη πώς η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά ανεξάρτητη». 
Το Eurogroup της 16ης...
Φεβρουαρίου αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να καταθέσει αίτημα για παράταση του προγράμματος, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Reuters ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν στις 11 Φεβρουαρίου πώς η Ελλάδα σκοπεύει να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη καθώς τελειώνει ο χρόνος που έχει η νέα κυβέρνηση για να υπογράψει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Όπως επισημαίνει, το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου αποτελεί τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσει τη συνέχεια της οικονομικής στήριξης από την ευρωζώνη. Αυτό, σημειώνει, καθώς οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλια των χωρών ενώ και ο EFSF θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.     
«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup το λάβαμε υπόψη αυτό. Ο χρόνος θα γίνει πολύ λίγος αν δεν έχουν ζητήσει ως τότε μια παράταση» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
«Φυσικά θα χρειαστεί και μια συμφωνία για τους όρους που συνοδεύουν ένα πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που απλά είναι μέρος των κανονισμών μας» ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης ότι την Τετάρτη δεν θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις σημειώνοντας ότι το ζήτημα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιλυθεί.
Όσον αφορά στις φετινές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να εισέλθει σε λεπτομέρειες, σημειώνοντας πάντως ότι η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να επιβιώσει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την ευρωζώνη, εάν λάβει πολύ συνετές αποφάσεις στο μέτωπο των δαπανών. 
«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αν είναι συνετοί με τον προϋπολογισμό τους, αν λάβουν τα σωστά μέτρα, είμαι σίγουρος ότι οι αγορές, οι αρχές νομισματικής πολιτικής και οι πολιτικοί θα τους εμπιστευτούν» επισήμανε.
Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως αν και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είχαν καταστρεπτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα σε κοινωνικό επίπεδο, οικονομικά έχουν αποδώσει καρπούς γιατί έφεραν την χώρα πίσω στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Πηγή:www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.