Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ναυάγιο στο Eurogroup - Τελεσίγραφο για παράταση του προγράμματος

«Το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνουν οι ελληνικές αρχές. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει την επέκταση του προγράμματος - με την απαραίτητη ευελιξία αν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στο περιεχόμενό του» διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το...
αποψινό «ναυάγιο» στις συνομιλίες του συμβουλίου με την ελληνική πλευρά. Εθεσε μάλιστα νέο αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.
Ο κ.Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στη συμφωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου να εξεταστεί πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί το πρόγραμμα και πώς θα μπορούσαν να γίνουν αναπροσαρμογές.
Πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες της ευρωομάδας ενημέρωσαν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και ότι υπήρξε «μια γενική αίσθηση απογοήτευσης», καθώς δεν καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τα στοιχεία του προγράμματος σε βάθος και κατά συνέπεια, πρόσθεσε, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκριναν ότι πρέπει να ζητηθεί μια παράταση του προγράμματος.
«Το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνουν οι ελληνικές αρχές» είπε ο κ.Ντάισελμπλουμ και έδωσε χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να κατατεθεί το σχετικό αίτημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατατεθεί το ελληνικό αίτημα. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο αυτό, αλλά αυτό είναι όλο» σημείωσε.
Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, η παράταση του προγράμματος θα μπορούσε να δώσει χρόνο ώστε να επιδειχθεί η ευελιξία από πλευράς των θεσμών στις συζητήσεις για τα μέτρα του προγράμματος, αλλά ήταν σαφής στο ότι το πρόγραμμα απαιτεί δεσμεύσεις από μέρους της Ελλάδας.
Ανάλογη δήλωση έκανε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι αυτή την ώρα «δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της επέκτασης του προγράμματος» και κάλεσε την ελληνική πλευρά να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία ώστε να της δοθεί χρόνος να εξετάσει τις απαραίτητες αλλαγές, στο πλαίσιο του σεβασμού της ψήφου του ελληνικού λαού και των κανόνων της ΕΕ.
«Η αξιολόγηση θα αρχίσει ξανά σύντομα, αν ζητήσει η κυβέρνηση μια επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Τότε θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της αξιολόγησης, θα δούμε αν έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και αν δεν έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης. Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί η συνεργασία με μια ανανεωμένη δέσμευση» δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Την ίδια δήλωση για την εκταμίευση των δόσεων, μόνο εφόσον αξιολογηθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδας, έκανε και ο κ.Ντάισελμπλουμ.
Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Η μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συζητήσουν με την Ελλάδα εάν και όταν η Αθήνα ζητήσει την παράταση του προγράμματός στήριξης, διεμήνυσε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά το τέλος του σημερινού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Επαφίεται πλέον στην Αθήνα να ζητήσει παράταση, επέμεινε ο Ντομπρόβσκις, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει πει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να το πράξει.
Ερωτηθείς πότε το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά ο Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για τη θεματική Ευρώ και κοινωνικός διάλογος, ανέφερε: «Αυτό εξαρτάται από την απόφαση των ελληνικών αρχών. Αποφασίστηκε σαφώς ότι εάν και μόλις υπάρξει το αίτημα για μια παράταση του μνημονίου, εάν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές ότι θα τηρήσουν το πρόγραμμα, τότε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ θα ανακοινώσει την επόμενη συνεδρίαση. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες, επομένως βασικά επαφίεται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν εάν θέλουν να ζητήσουν μια παράταση του προγράμματος», επέμεινε.
«Όλοι είναι απογοητευμένοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου στο οποίο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει οριστεί ημερομηνία για νέες συνομιλίες.
Εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση του μνημονίου θα αντιμετωπίσει μια «καταστροφή», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα.
«Αυτό θα είναι όλο· θα επρόκειτο για μια καταστροφή. Η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί, να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης... Όλα εξαρτώνται από τη συνειδητοποίηση από μέρους της Ελλάδας της πραγματικής σοβαρότητας της κατάστασης διότι ο χρόνος εξαντλείται», επέμεινε ο Σικλούνα.
Το σχέδιο που απέρριψε η κυβέρνηση
Σχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup, με το οποίο μεταξύ άλλων εμφανίζονταν «οι ελληνικές αρχές να εκφράζουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική επέκταση του ισχύοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα», απέρριψε η Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών της ευρώζώνης.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η ρύθμιση αυτή θα αποτελούσε χρονική γέφυρα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup προκειμένου να εργαστούν επί διευθετήσεων που θα ακολουθούσαν. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο σε αυτή τη νέα διευθέτηση. Το Eurogroup εμφανίζεται με θετική διάθεση έναντι παρόμοιας αίτησης από τις ελληνικές αρχές».
Στο ίδιο κείμενο που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεσή μας είναι να κάνουμε χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές παρείχαν δέσμευση να απόσχουν από μονομερείς δράσεις και να εργαστούν σε στενό συντονισμό με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους κυρίως στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των συντάξεων».
 Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.