Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Αντεγκλήσεις Αθήνας-Βερολίνου πριν το Eurogroup

Σόιμπλε: «Aνεύθυνη συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης» - Γ.Σακελλαρίδης: Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η συμπεριφορά της Γερμανίας ανεύθυνη
Σκεπτικισμό ως προς το αν στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για την ελληνική υπόθεση εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός...
Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. 
Ερωτηθείς για το εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα βρούμε μια λύση για τα ελληνικό πρόβλημα χρέους ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε: «Από ό, τι έχω ακούσει για τις τεχνικές συνομιλίες του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ δύσπιστος (skeptical), αλλά θα λάβουμε σήμερα μια έκθεση και εν συνεχεία θα δούμε».
Ο κ. Σόιμπλε, σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.
Ο ίδιος είπε ότι η Γερμανία δεν θα επιθυμούσε μια ελληνική έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, ωστόσο προσέθεσε πως νέα ελληνική κυβέρνηση στην πρέπει να εκπληρώσει «το ελάχιστο των απαιτήσεων» (the minimum of the claims).
Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».
«Λυπάμαι για τους Έλληνες» δήλωσε ο Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης. «Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».
Σημειώνεται πως το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είχε σύσκεψη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αντικείμενο τις  διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ευρωζώνη για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επισήμως δεν επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης.
Απάντηση Μαξίμου στις δηλώσεις Σόιμπλε
Απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Σακελλαρίδης, ο οποίος είπε ότι κι αυτός θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά της Γερμανίας ανεύθυνη. 
Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.