Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Νέα Δημοκρατία: Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνουν το Μαξίμου

«Αυτή τη στιγμή αντιπολιτεύονται τα κυβερνητικά στελέχη την κυβέρνησή τους. Αυτό τα λέει όλα» τονίζουν από τη ΝΔ, προβάλλοντας ιδιαίτερα τις απόψεις των Μανώλη Γλέζου, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Γιώργου Κατρούγκαλου, Αλέξη Μητρόπουλου, Σοφίας Σακοράφα, που ουσιαστικά θέτουν μια σειρά...
ενστάσεων για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πρόσφατο Εurogroup.
«Τα στελέχη τους ακυρώνουν αυτό που από το Μαξίμου ονομάζουν επιτυχία» τονίζουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ που επικαλείται το Βήμα και θεωρούν ότι σιγά-σιγά αναδεικνύονται οι πραγματικές διαστάσεις της συμφωνίας και τίθενται στο συρτάρι πολλές βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά σημειώνουν ότι ιδιαίτερη σημασία έχει και η υπόσχεση της κυβέρνησης να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες και άρα εκ των πραγμάτων ένα βασικό τμήμα των προγραμματικών της δηλώσεων αναστέλλεται.
«Είναι σαφές ότι όταν λες προεκλογικά 'σκίζω τα μνημόνια και καταργώ το μνημόνιο με ένα άρθρο' απέχει έτη φωτός από αυτό που βλέπουμε» λένε χαρακτηριστικά στη ΝΔ και αναμένουν την εκδήλωση των εσωκομματικών αντιδράσεων στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σαμαράς επιμένει στους συνομιλητές του ότι η απόφαση του Eurogroup ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση να ζητήσει και νέο αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή νέο Μνημόνιο (arrangement) και θα έχει αυστηρή επιτήρηση από την Τρόικα (που θα λέγεται στο εξής «οι τρείς θεσμοί» και πως ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση παραμένει στο ίδιο σημείο που παρέλαβε τη χώρα από την προηγούμενη.
Με δύο σημαντικές επιβαρύνσεις: α) ότι οδηγεί ουσιαστικά σε νέο μνημόνιο, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαινε από το Μνημόνιο και β) με την αβεβαιότητα που μεσολάβησε, η οικονομική ανάπτυξη έχει υποχωρήσει, οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί αισθητά και οι αξιολογήσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας έχουν επίσης επιδεινωθεί.
«Η κυβέρνηση Τσίπρα αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην προβεί σε «μονομερείς ενέργειες», ούτε να ακυρώσει μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν.  Δηλαδή το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης καταργείται. Και μεγάλο μέρος των προγραμματικών δηλώσεων της κι αυτές αναστέλλονται. Και από την ερχόμενη Τρίτη θα δούμε σε πρώτη μόνο φάση ποιο από τα νέα μέτρα θα γίνει αποδεκτό» αναφέρουν και συμπληρώνουν:
«Το αίτημα για ονομαστικό «κούρεμα του χρέους», ενταφιάζεται οριστικά και παραμένει η υποχρέωση της τελευταίας αξιολόγησης του υπάρχοντος Προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου, με την οποία συνδέεται και η εκταμίευση της τελευταίας δόσης».
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, πέραν από τη δήλωση-απάντηση στο διάγγελμα Τσίπρα, μιλά για επιστροφή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων και έχει αποφασίσει ότι η ΝΔ πρέπει τις επόμενες ημέρες να κλιμακώσει σταδιακά την επίθεσή της έναντι των επιλογών της κυβέρνησης.
Πηγή:news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.