Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Τρείς ώρες γκρίνια! Η λίστα Βαρουφάκη εξόργισε υπουργούς του Τσίπρα - Λαφαζάνης: Υπήρξαν αντιρρήσεις!

- Βαρύ το κλίμα στην τρίωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου
- Υπήρξαν ενστάσεις και αντιρρήσεις είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης
- Νομοθετικό έργο μετά την έγκριση της λίστας Βαρουφάκη από τους...
εταίρους
- Πολλές οι ερωτήσεις υπουργών στον υπουργό Οικονομικών
- Στις 20.00 ο δεύτερος γύρος με την συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Σχεδόν τρείς ώρες κράτησε η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μίνι - υπουργικό συμβούλιο με τους κορυφαίους υπουργούς να συμμετέχουν σε αυτό.
Ισως η συνεδρίαση να ήταν εξίσου οδυνηρή με τα Eurogroup των προηγούμενων ημερών για τον Γιάνη Βαρουφάκη αφού σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δέχθηκε πυρά από τους συενδέλφους του υπουργούς για όσα περιέχονται στην λίστα και επι της ουσίας δεν έχουν καμία σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η συζήτηση ήταν εοικοδομητική στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, αλλά... διατυπώθηκαν επί μέρους επιφυλάξεις.

Σύμφωνα δε με άλλες πηγές, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε αντιρρήσεις, ενώ προηγουμένως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσαν τα μέλη του οργάνου, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τη σύνταξη της λίστας.
Μάλιστα όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν διατυπώθηκαν επιφυλάξεις απάντησε: «Και αντιρρήσεις».

Αρκετοί υπουργοί έθεσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη, ενώ κατά τη συζήτηση έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και το νομοθετικό έργο που ακολουθεί. Η κυβέρνηση αναμένει πρώτα την ψήφιση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η διαδικασία στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε η ίδια κυβερνητική πηγή.


Τι προβλέπει η λίστα Βαρουφάκη


Οι κατευθύνσεις σε τέσσερις τομείς πολιτικής καταγράφονται στο εξασέλιδο κείμενο που έστειλε η κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Ειδικότερα, οι κατευθύνσεις αφορούν στους εξής τομείς: Διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πολιτικές για την ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ως προς τις διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οι εξής κατευθύνσεις:

- Κατάργηση των «παραθύρων» και κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολικό ποσοστό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και, ειδικότερα, στον τραπεζικό και τον δημόσιο τομέα.
- Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων για την επίτευξη οικονομιών.
- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων με έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
- Η καθιέρωση στενότερης σχέσης μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και εισοδήματος, η βελτίωση όσον αφορά τα επιδόματα, η ενίσχυση των κινήτρων για τη δήλωση των εργαζομένων και η στοχευμένη βοήθεια σε εργαζόμενους στις ηλικίες από 50 έως 65 ετών, μέσω και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για να εξαλειφθεί η κοινωνική και πολιτική πίεση για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που επιβαρύνει πολύ τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Εξορθολογισμός των συντελεστών του ΦΠΑ, με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα έσοδα χωρίς αρνητική επίδραση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με πρόθεση να περιορισθούν οι εξαιρέσεις, καθώς θα εξαλείφονται αδικαιολόγητες εκπτώσεις.
- Έλεγχος των δαπανών υγείας και βελτίωση της παροχής και της ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών, με παράλληλη χορήγηση καθολικής πρόσβασης.
Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αναφέρονται, μεταξύ άλλων:
- Ταχεία βελτίωση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, της νομοθεσίας για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία και τα ταμεία.
- Διαμόρφωση των ρυθμίσεων με δόσεις με τρόπο που θα βοηθά να γίνεται αποτελεσματική διάκριση μεταξύ α) της μη πληρωμής λόγω στρατηγικής και β) της αδυναμίας πληρωμής.
- Οι τράπεζες θα διοικούνται με βάση υγιείς τραπεζικές αρχές.
- Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρόπο που λαμβάνει πλήρως υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη λειτουργία του δικαιακού συστήματος, την κατάσταση της αγοράς ακινήτων, θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και την όποια αρνητική επίπτωση στη δημοσιονομική κατάσταση
- Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς για να αποφευχθούν στην προσεχή περίοδο πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών με χαμηλότερο από ένα ορισμένο όριο εισοδήματος.

Πηγή:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.