Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: «Δεν πρόκειται να βγούμε από το ευρώ» - Σόιμπλε: «Η Ελλάδα να σεβαστεί το υπάρχον πρόγραμμα»

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στις Βρυξέλλες, το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο η Ελλάδα παρουσιάζει, για πρώτη φορά επισήμως, τις προτάσεις της για το χρέος στους δανειστές της.
Την ελπίδα να παραμείνει η Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε, προσερχόμενος στη...

συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτός στο να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του προέδρου του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.

Οπως δήλωσε έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η «συμφωνία-γέφυρα» που ζητά η Ελλάδα.

Σόιμπλε: «Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές»
«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το υπάρχον πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα. Ολα εξαρτώνται από το τι θα μας πει ο κ. Βαρουφάκης», πρόσθεσε.

«Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τι σκοπεύει να κάνει εκτός προγράμματος» είπε ο κ. Σόιμπλε.

«Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί, αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, διαφορετικά δεν θα υπάρξει πρόγραμμα», τόνισε.

«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά ένα πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί και το οποίο θα συνεχίσει να εκτελείται από την τρόικα, την οποία προφανώς δεν μπορούμε να την λέμε τρόικα πια», τόνισε ο Σόιμπλε.

Μια πρόγευση για τη στάση που θα κρατούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν δώσει λίγο νωρίτερα οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.

«Είμαστε φιλικά συνδεδεμένοι με την Ελλάδα και σε αυτό το πνεύμα πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες» είπε ο ίδιος κατεβάζοντας εμφανώς τους τόνους σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά την «απεχθή» στους Ελληνες ορολογία, όπως τρόικα, πρόγραμμα, Μνημόνιο, κ.λπ., ο ίδιος εκπρόσωπος βεβαίωσε ότι αυτή δεν αποτελεί θέσφατο. «Φυσικά και μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτήν» είπε. Η αλλαγή ετικέτας δεν επιτρέπεται ωστόσο να θέσει εκτός ισχύος την αρχή που λέει, ότι η βοήθεια από τους εταίρους θα πρέπει να συνοδεύεται από προσπάθειες των Ελλήνων και ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να ελέγχονται.

Αναφορικά με την ανάληψη του ρόλου του «ελεγκτή» του νέου προγράμματος-γέφυρα, που προτείνει η Ελλάδα, από τον Οργανισμό Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ΟΟΣΑ, ο κ.Γιέγκερ τόνισε, ότι αυτό είναι νομικά ανέφικτο.

Το νέο πρόγραμμα, είπε, θα είναι «οργανική» επέκταση του σημερινού. Και σε αυτό δεν προβλέπεται η ανάμιξη «τρίτων» παραγόντων, όπως ο ΟΟΣΑ. «Οι γνωματεύσεις του, όπως και στο παρελθόν, είναι καλοδεχούμενες και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη» είπε. Για να μπει όμως ο ΟΟΣΑ θεσμικά στο παιχνίδια, θα έπρεπε να αλλάξουν θεμελιακά οι ισχύουσες συμφωνίες, κάτι που σήμερα είναι εξωπραγματικό.

Λαγκάρντ: «Να ακούσουμε τους Ελληνες»
«Είχαμε μια καλή συνάντηση και μια καλή ανταλλαγή απόψεων», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τη συνομιλία που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη πριν αρχίσει το Eurogroup.

«Οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι ικανοί, ευφυείς και έχουν σκεφτεί τα θέματά τους. Πρέπει να τους ακούσουμε» πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κατέληξε λέγοντας ότι είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που θα πάρει χρόνο.


Βαρουφάκης: «Δεν θα βγούμε από το ευρώ»

«Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια εποικοδομητική συνάντηση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στο Eurogroup.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στις Βρυξέλλες, απάντησε: «Absolutely not» («Κατηγορηματικά όχι»).

Σαπέν: «Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού»
Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup.

Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή. Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν.

Αφετέρου, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν».

Κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Μοσκοβισί: «Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ»
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη. Η θέση της είναι μέσα στο ευρώ», είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

«Η Κομισιόν προσέρχεται στο Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τo Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων.

Όπως είπε ο γάλλος επίτροπος, στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά τις ιδέες και τις λύσεις που προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση και να ανταλλάξουν απόψεις με τον έλληνα ομόλογό τους.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές. «Θα εργαστούμε στη βάση αυτών των δεσμεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πλαίσιο, η αναφορά, η βάση των όσων θα συζητηθούν σήμερα».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα θα γίνει η πρώτη ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε.
Αύριο στη Σύνοδο Κορυφής ο νέος έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας και στις 16 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει ένα πολύ σημαντικό Eurogroup, στο οποίο θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός, ανέφερε ο Π .Μοσκοβισί.

Ο γάλλος επίτροπος δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, για να διευκολύνει την εξεύρεση ενός συμβιβασμού. «Θέλουμε να γίνει σήμερα μια καλή συζήτηση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο για να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει πάντα χώρος για συζήτηση και περιθώριο ελιγμών. «Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη», είπε , προσθέτοντας ότι θα ακούσουμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά και τους ψηφοφόρους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί και τόνισε ότι όλοι εργάζονται για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και για να καταπολεμηθούν οι ανισότητες στη χώρα.

Η ελληνική αποστολή
Το Εurogroup συνεδριάζει στις Βρυξέλλες παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία είχε συνάντηση ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη συνάντηση μετείχε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και με βάση πληροφορίες υπήρξε συμμετοχή και της ειδικού συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Ελενας Παναρίτη.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συμμετοχή, πλην του κ. Βαρουφάκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αμερικανού καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ντεϊσελμπλούμ: «Θα ακούσουμε και μετά θα μιλήσουμε»
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και έχει πρωτογενές πλεόνασμα, γι' αυτό «είναι σημαντικό να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι».

«Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικής σημασίας. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων», δήλωσε.

«Θα καλωσορίσουμε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, θα ακούσουμε το σχέδιό του και θα εξετάσουμε σε ποια βάση μπορούμε να συνεχίσουμε επισήμως τη βοήθεια που δίνουμε. Το πρώτο που θα εξετάσουμε είναι πώς θα συνεχίσει το πρόγραμμα», είπε ο Ντεϊσελμπλούμ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν περιμένει σήμερα αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αλλά ότι είναι μία αρχή για τις συζητήσεις και ότι υπάρχει και άλλο Eurogroup, την επόμενη Δευτέρα.

«Θα ακούσουμε τους Ελληνες. Είμαι ανοιχτός στις ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, και αυτή θα είναι και η εκκίνηση των συνομιλιών. Εχουμε επισήμως ένα πρόγραμμα και τώρα θα δούμε με ποιο τρόπο θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στην Ελλάδα στο μέλλον. Αρα αυτό θα είναι το σημείο εκκίνησης. Θα ακούσουμε τις ιδέες και τις επιθυμίες τους και θα έπειτα θα μιλήσουμε», είπε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Πηγή:www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.