Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ορκίστηκε η νέα Βουλή. Τα highlights της τελετής

Σε διπλή κυκλοφοριακή μέγγενη βρέθηκε η Βουλή το πρωί της Πέμπτης, ενόψει της ιστορικής ορκωμοσίας που φέρνει για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία μια κυβέρνηση της Αριστεράς στα έδρανα της εξουσίας. Από νωρίς το πρωί τόσο η λεωφόρος...
Αμαλίας όσο και η Βασιλίσσης Σοφίας γέμισαν αστραφτερές λιμουζίνες μελών του διπλωματικού σώματος και ξένων επισήμων που ενδιαφέρονταν να ζήσουν από κοντά την ιστορική στιγμή.

Δεκάδες αστυνομικοί περιφρουρούσαν το κτίριο της Βουλής, ενώ οι άνδρες της Τροχαίας που ξεχύθηκαν περιμετρικά προσπαθούσαν να μετριάσουν τον κολασμένο σαματά που παρεμπόδιζε τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας. Πλήθος δημοσιογράφων, τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς Τύπου, κατέκλυσαν το μεγάλο πεζοδρόμιο έξω από τη Βουλή προσπαθώντας να μεταδώσουν τον παλμό του κοινού πριν την ιστορική ορκωμοσία της κυβέρνησης που ο λαός ανέδειξε την 25η Ιανουαρίου.

Τα απρόοπτα της ορκωμοσίας


Λίγο πριν το ρολόι σημάνει 11 οι παρευρισκόμενοι έγιναν μάρτυρες ενός αλλόκοτου για τα δεδομένα περιστατικού που προκάλεσε περαιτέρω αναστάτωση στον εξωτερικό χώρο της Βουλής. Το αυτοκίνητο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προσέκρουσε πάνω σε μαρμάρινο στύλο στο προαύλιο, με αποτέλεσμα να φύγει ο προφυλακτήρας του οχήματος. Οι ζημιές ήταν μόνο υλικές ενώ η δημοσιογραφική ομάδα που βρέθηκε στο σημείο έσπευσε να αναμεταδώσει το μήνυμα όσο το δυνατόν ταχύτερα.


Χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση οι διαδικασίες


Σε γενικές γραμμές, οι βουλευτές κατέφθασαν στο σημείο νωρίς, ενώ την τελευταία στιγμή προσήλθαν με τα ΙΧ τους η Ουρανία Μιχαλολιάκου, ντυμένη με επίσημα ρούχα, ο βουλευτής Αχαϊας των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έφτασε με τα πόδια. Η ορκωμοσία ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις παρά τα μικροπροβλήματα που σημειώθηκαν στην είσοδο σχετικά με την ταυτοποίηση των στοιχείων των καλεσμένων. Την τελετή άνοιξε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος, Γιάννης Τραγάκης, ενώ καθυστερημένος μπήκε στην αίθουσα ο Ανδρέας Λοβέρδος.


Ο πολιτικός όρκος, το στίγμα της ημέρας


Η ορκωμοσία των βουλευτών της νέας βουλής έγινε το πρωί της Πέμπτης, με κάθε επισημότητα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ο μητροπολίτης Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό, ενώ στη συνέχεια όρκισε τους βουλευτές που επιθυμούσαν να χρισθούν στο αξίωμα του βουλευτή με χριστιανικό όρκο.

Οι βουλευτές όπως πάντα, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να δώσουν πολιτικό ή θρησκευτικό (χριστιανικό ή μουσουλμανικό) όρκο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως για πρώτη φορά στην ελληνική Βουλή η πλειοψηφία των βουλευτών φαίνεται πως θα επιλέξει πολιτικό και όχι θρησκευτικό όρκο.


Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευσε στην αίθουσα ο νεότερος εκ των βουλευτών, Στάθης Γιαννακίδης. Το παρών στην ορκωμοσία έδωσαν οι πρώην υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί, Ιωάννης Γρίβας, Παναγιώτης Πικραμένος αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας. Στα θεωρεία της Βουλής βρέθηκαν σύσσωμοι οι εκπρόσωποι του ξένου Τύπου, του στρατού αλλά και πολλών θρησκευτικών δογμάτων. Δυναμική ήταν και η παρουσία των μελών του διπλωματικού σώματος.


Ο Γιάννης Τραγάκης, κατά τη διάρκεια του θρησκευτικού όρκου, έψαλε μαζί με τους ιερείς τον ύμνο, ενώ με το πέρας του αγιασμού, ο αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στους 300 καλή δύναμη με σύνεση, ενότητα και πνεύμα συνεργασίας. Χαρακτηριστικό ήταν πως από την κυβέρνηση τα δάχτυλα σταύρωσαν προκειμένου να ορκιστούν με βάση τους κανόνες της Εκκλησίας οι Έλενα Κουντουρά, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δημήτρης Μάρδας. Θερμή χειραψία με τον αρχιεπίσκοπο έδωσαν ο Τάσος Κουράκης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Αριστείδης Μπαλτάς.


Όσον αφορά τη διαδικασία του όρκου αυτή καθ’ αυτή, στη Βουλή ορκίστηκαν τρεις μουσουλμάνοι, οι δύο εξ’ αυτών με πολιτικό όρκο. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής έφτασε στη Βουλή χωρίς γραβάτα ενώ η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, Μπέτυ Μπαζιάνα, παρακολούθησε τη τελετή από τα θεωρεία μαζί με το σύζυγο της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Τις εντυπώσεις προκάλεσε την ίδια στιγμή το γεγονός πως ο αρχιεπίσκοπος σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που περιφερόταν στους διαδρόμους, άγιασε τους βουλευτές από μακριά, ακολουθώντας κι αυτός, όπως πολλοί σχολίασαν, το νεωτεριστικό πνεύμα της νέας κυβέρνησης.


Χωρίς πολλές επισημότητες η διεξαγωγή της ορκωμοσίας


Να αναφερθεί τέλος πως οι πολιτικοί που είχαν βάλει υποψηφιότητα σε δύο περιφέρειες αποφάσισαν ποια από τις δύο επιλογές τους θα ακολουθήσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε στη Β’ Αθηνών, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς στο νομό Μεσσηνίας. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην Α’ Αθηνών ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης στα Χανιά.

Σε ό,τι αφορά τον ενδυματολογικό κώδικα της νέας Βουλής, χαλαρό ήταν σε γενικές γραμμές το κλίμα που επικράτησε καθώς πολλοί από τους άνδρες επέλεξαν να μην φορέσουν γραβάτα. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά έδωσαν όρκο με κομψή αμφίεση, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Όλγα Κεφαλογιάννη να προσελκύουν τα περισσότερα βλέμματα, σύμφωνα με όσα σιγοψιθυρίστηκαν στα θεωρεία της Βουλής.

Στο τέλος της διαδικασίας μοιράστηκε στους βουλευτές φάκελος σχετικός με τις οδηγίες των διαδικασιών.

Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.