Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Σαμαράς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου»

Την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και υπεραμύνθηκε της δικής του πολιτικής, ασκώντας κριτική στις...
πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης.
«Τα όσα λένε οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι είτε προετοιμασία ρήξης με την ΕΕ, είτε προετοιμασία κωλοτούμπας» είπε ο κ. Σαμαράς και τόνισε: «Αν η κυβέρνηση επιλέξει συνέχιση της δικής μας πολιτικής με τον δικό της τρόπο θα τη στηρίξουμε. Αν πάλι εφαρμόσει αυτά που υποσχέθηκε θα έρθουν πολύ δύσκολες ημέρες για τον τόπο. Έχουμε προειδοποιήσει και οι προειδοποιήσεις μας ισχύουν στο ακέραιο». «Αν η κυβέρνηση επιλέξει να πάει στα βράχια, τότε θα είμαστε απέναντί της. Αν επιχειρήσουν να ξηλώσουν προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις θα είμαστε, επίσης, απέναντι» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επιγραμματικά στις χθεσινές εξελίξεις, λέγοντας ότι η κίνηση της ΕΚΤ δημιουργεί ανησυχία, καθώς ο κ. Σουλτς είπε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεωκοπία αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και συμπλήρωσε ότι η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της πρόσφατης Ιστορίας. «Είμαστε πάντα κόμμα εθνικής ευθύνης. Από τη θέση της αντιπολίτευσης θα στηρίζουμε ό,τι είναι σωστό και θα στηλιτεύουμε ό,τι είναι λάθος. Δεν θα διστάσουμε ούτε να ψηφίσουμε κάτι σωστό, ούτε να καταψηφίσουμε κάτι λάθος» σημείωσε.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε με επιτυχία και ανταποκρίθηκε στην ανόρθωση της Ελλάδας. Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα, βγάλαμε τη χώρα από την κρίση κι ας μη μας το αναγνωρίζουν οι μικρόψυχοι» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου» πρόσθεσε και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη ότι «υπάρχει διαφθορά» και ότι «είναι υπουργός χρεωκοπημένης χώρας». «Δεν είναι καλό ξεκίνημα να προσπαθούν να διασύρουν τη χώρα και δεν θα έχει καλό τελείωμα μία τέτοια τακτική» είπε ο κ. Σαμαράς και επεσήμανε ότι επί της κυβερνήσεώς του δεν έγιναν όλα όπως πρέπει και θα υπάρξει κριτική, ωστόσο, υπάρχουν βασικά πράγματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Πρώτον δεν έγινε ποτέ σε καμία χώρα τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Η προσαρμογή ήταν μεγάλη για δυόμισι μόλις χρόνια, αλλά ήταν αναγκαία. Το 2014 πετύχαμε να καλύψουμε όχι μόνο τις πρωτογενείς δαπάνες, αλλά και το ήμισυ των τόκων. Η νέα κυβέρνηση είπε ότι δεν θα το κάνει, άρα θα δανειστεί ξανά; Οι υποχρεώσεις της χώρας σε συνδυασμό με τα στενά χρονικά περιθώρια απαιτούν άμεσες αποφάσεις. Εμείς θα βοηθήσουμε τη χώρα ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Ό,τι μοιάζει, όμως, με νέα αρχή μπορεί να είναι επιστροφή σε παλαιότερες καταστάσεις. Αν η Ελλάδα δανειστεί από τους εταίρους, τότε είναι αναγκαστικός δανεισμός και θα συνιστά μνημόνιο. Η νέα κυβέρνηση δεν ξέρει ούτε τι έγινε ως τώρα, ούτε τι θα γίνει. Δεν προεξοφλώ τις εξελίξεις, εύχομαι να συμβούν τα καλύτερα για τη χώρα που θα είναι και η δικαίωση της δικής μας προσπάθειας. Το δεύτερο, που πετύχαμε, είναι ότι βγήκαμε στην ανάπτυξη, το τρίτο τρίμηνο του 2014 πετύχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Δεν θα μπούμε σε διαμάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν οι διαπιστώσεις είναι αυτές πραγματικές. Η αύξηση του κατώτερου μισθού δεν θα οδηγήσει σε αύξηση στην αγορά, μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις. Δεν πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, γιατί η Ελλάδα μπορεί να χάσει παραγωγικές επενδύσεις».
Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό του αποτελέσματος σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε: «Η ΝΔ έχασε τις εκλογές, αλλά στάθηκε όρθια και δεν είχε την τύχη του ΠΑΣΟΚ, υπέστη μικρή μείωση σε σχέση με το 2012. Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε δύομισι χρόνια έχασε 31% της δύναμής του». Επίσης, υπερασπίστηκε την προεκλογική τακτική του λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού Σώματος ψήφισε αντιμνημονιακά». Πρόσθεσε: «Γι αυτό χάναμε ψήφους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει κάνει καμία στροφή προς το Κέντρο». Προσδιόρισε, δε, την ταυτότητα της ΝΔ τονίζοντας ότι στο μέλλον η επιλογή είναι να κινηθεί κεντροδεξιά στα εθνικά θέματα και στα θέματα ασφάλειας και με φιλελεύθερους τόνους στα οικονομικά. «Δεν υλοποιήσαμε όλες μας τις εξαγγελίες αλλά ούτε και εξαντλήσαμε την τετραετία, ωστόσο, πετύχαμε τα περισσότερα» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι στο πρόγραμμά του ήταν να πετύχει ανακούφιση χρέους και όχι κούρεμα. «Αυτό μπορούσε να γίνει χωρίς σύγκρουση με τους εταίρους και χωρίς να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα. Πρόβλημα ήταν και η φτωχή προβολή του έργου μας. Αν θέλει η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στις πολιτικές που είχαμε προετοιμάσει θα την στηρίξουμε, αν θέλει να συγκρουστεί με τους εταίρους θα χάσει η χώρα» είπε.
«Κάποιοι θέλουν να μας βάλουν σε εσωστρέφεια και έκαναν επιθέσεις και σε μένα, και κάτι τέτοιο θα δώσει χρόνο στη νέα κυβέρνηση. Η διάλυση του πολιτικού συστήματος είναι συνειδητή τους επιλογή. Δεν έχουμε δικαίωμα να τους κάνουμε το χατίρι, δεν το αντέχει η χώρα και δεν θα το επιτρέψει η ΝΔ» υποστήριξε, αναφερόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις. «Θα συζητήσουμε ανοικτά όλα τα τελευταία γεγονότα, το αποτέλεσμα και τις προοπτικές. Αυτό θα γίνει την επόμενη Πέμπτη σε νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» πρόσθεσε.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, νέος γραμματέας του κόμματος εξελέγη ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.