Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Βερολίνο: «Ξεχάστε τις παροχές και τήρησε τις μεταρρυθμίσεις»

Να...θάψει τις εξαγγελίες για παροχές και εκδίωξη της τρόικας και να τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις, απαιτεί από την νέα ελληνική κυβέρνηση το Βερολίνο, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του...
πρακτορείου Reuters. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή στήριξης από την Γερμανία στην Ελλάδα, είναι να βρίσκεται η χώρα σε πρόγραμμα.
Στο έγγραφο που συντάχθηκε από το Βερολίνο ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup όπου θα συζητηθεί η στάση της ευρωζώνης στο αίτημα για διαγραφή του ελληνικού χρέους, τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εγκαταλείψει καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, με στόχο να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
«Το Eurogroup έχει ανάγκη από μια ξεκάθαρη δέσμευση για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων, απαραίτητων για να διατηρηθεί σε τροχιά το πρόγραμμα. Στόχος είναι η συνέχιση της ήδη συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι πισωγυρίσματα στα μέτρα), που καλύπτει μεγάλους τομείς όπως η διοίκηση εσόδων, η φορολογία, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, το κοινωνικό σύστημα, η εκπαίδευση και η μάχη κατά της διαφθοράς» αναφέρει το έγγραφο.
Το Βερολίνο περιμένει από την Ελλάδα, πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016, καθώς και κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2015 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί. Θέλει επίσης η Ελλάδα να τηρήσει την δέσμευσή της για την μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000, την συνέχιση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, την διατήρηση του κατώτατου μισθού, την συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
«Στην βάση των προαναφερόμενων στοιχείων, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε την συνεργασία μας με την Ελλάδα για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Περισσότερα πρέπει και μπορούν να γίνουν, σε διμερή βάση, όσο και εντός ενός ευρωπαϊκού πλαισίου» προσθέτει το έγγραφο, όπου διαφαίνεται επίσης η στάση του Βερολίνου υπέρ της παραμονής της τρόικας και η απαίτηση για τήρηση των δεσμεύσεων περί αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας.
«Δεν είναι ξεκάθαρο τι βαθμό στήριξης θα έχει αυτή η γερμανική θέση που φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα», σημειώνει το Reuters.
«Στήριξη μόνο αν είστε σε πρόγραμμα»
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος θα έχει αύριο συνάντηση στο Βερολίνο με τον Έλληνα ομόλογό του, δήλωσε αντίθετος με το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Διευκρίνισε ότι η πιστωτική γραμμή δεν αποτελεί για την ώρα επιλογή και τόνισε ότι προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη είναι η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα, ενώ εμφανίστηκε αρνητικός και απέναντι στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διοργάνωση ευρωπαϊκής διάσκεψης με θέμα το χρέος
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.