Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Στουρνάρας: «Τα βρήκατε τα λεφτά;» - Σταθάκης: «Ευτυχώς, τα βρήκαμε»

Μία στιχομυθία μεταξύ του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη  Στουρνάρα και του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη στο περιθώριο - την στιγμή που δια χειραψίας ο ένας χαιρετούσε τον άλλο - της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών...
Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) - ο δεύτερος μόλις είχε επιστρέψει από το Μέγαρο Μαξίμου από έκτακτη  σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον Πρωθυπουργό - είναι δηλωτική του κλίματος που επικρατεί σχετικά με τα δημόσια οικονομικά.
Ο κ. Στουρνάρας ρωτά τον υπουργό «τι έγινε με τα λεφτά, τα βρήκατε;» και ο κ. Σταθάκης απαντά «Ευτυχώς, τα βρήκαμε». Αργότερα οι δύο παράγοντες ερωτήθηκαν να αποσαφηνίσουν την σύντομη στιχομυθία τους. Και οι δύο αρνήθηκαν και την απέδωσαν σε λογοπαίγνιο λόγω των ημερών.  


Κατά τα άλλα «τιμώμενο» - χωρίς όμως να ορίζεται ως τέτοιο - πρόσωπο ήταν ο υπουργός Οικονομίας. Σε μία κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής εκατοντάδες στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών ανέμεναν από τον κ. Σταθάκη να δώσει το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι του ασφαλιστικού κλάδου και ιδιαίτερα σε θέματα όπως είναι ο δεύτερος κι ο τρίτος πυλώνας κοινωνικής ασφάλισης.

Στη σύντομη ομιλία του - είχε προηγηθεί στο βήμα ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου - ο υπουργός Οικονομίας όπως σημείωσε χαρακτηριστικά επανέλαβε την ομιλία που είχε κάνει πριν από ένα χρόνο. Ουσιώδη όμως στοιχεία του σύντομου χαιρετισμού ήταν πως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα παραμείνει αναδιανεμητικό δηλαδή δημόσιο, «τσακίζοντας» τις ελπίδες για διεύρυνση της ασφαλιστικής ύλης στον τομέα της συνταξιοδότησης και πρόσθεσε πως για να βελτιωθεί και η αξιοπιστία του ασφαλιστικού κλάδου πρέπει να βρεθεί «μία άμεση γρήγορη και αποτελεσματική λύση»« για τους πρώην ασφαλισμένους εταιρειών που έχουν κλείσει - «φωτογραφίζοντας για πρώτη φορά τους πρώην ασφαλισμένους του ομίλου της Ασπίς Πρόνοια   

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρθηκε στην τόνωση της αξιοπιστίας του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης μέσα από την εφαρμογή του Solvency II, τονίζοντας  τα αυστηρά κριτήρια του νέου πλαισίου και καλώντας τις εταιρείες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΕΑΕΕ - επανεκλέχθηκαν τα περισσότερα μέλη του προεδρείου με εξαίρεση τον γενικό γραμματέα, όπου εκλέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Σπύρος Μαυρόγαλος - κ. Σαρηγεωργίου σημείωσε την έντονη υποασφάλιση του μέσου έλληνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η παραγωγή ασφαλίστρων στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 2,1% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος ευρωπαικός όρος είναι 7,7%  και κάνοντας μία προβολή του μέσου ευρωπαικού όρου πρόσθεσε πως σ΄ αυτή την περίπτωση «θα είχαμε 11 δισ. ετήσια παραγωγή, 50 δισ. ευρώ επενδύσεις, επιπλέον 15.000 θέσεις εργασίας, 8 δισ. ευρώ ετήσιες αποζημιώσεις και πολύ μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα».

Ιιδαίτερα ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε την συμπληρωματικότητα μεταξύ της κοινωνικής και της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό, με ενεργό ρόλο της τελευταίας στο δεύτερο και τρίτο πυλώνα, τη συνεργασία κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα της υγείας προκειμένου να περιοριστεί το κόστος και να προσφερθούν φτηνότερες καλύψεις στους πολίτες, την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από το 2013 στον κλάδο αυτοκινήτου σχετικάμε τα ανασφάλιστα και την ασφάλιση της περιουσίας με αφετηρία την περίπτωση του σεισμού. Ο κ.Σαρηγεωργίου ανέφερε ακόμη ότι το 2014 οι ασφαλιστικές εταιρείες έδωσαν 3 δις. ευρώ σε αποζημιώσεις με συνολική ασφαλιστική παραγωγή 4 δις. ευρώ και το συνολικό ύψος των επενδύσεων τους ανέρχεται στα 11,5 δις. ευρώ - πρόκειται για τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στην χώρα.

Απο την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με το ευφυολόγημα - απευθυνόμενος προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΕΕ  που επανεκλέχθηκε πως «εσείς τα καταφέρατε, εμείς όχι» και είπε ότι «ήρθε η ώρα ένα μέρος των εισφορών να επενδύεται μέσω του ιδιωτικού τομέα», και πρότεινε συναινετικές λύσεις στην αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος. 
Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.