Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Το μήνυμα Στουρνάρα στον Δραγασάκη

«'Καταρτίστε νέο πρόγραμμα γρήγορα, δεν υπάρχει πολύς χρόνος»
Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας μετέφερε μήνυμα επείγουσας δράσης από την Φραγκφούρτη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπεύθυνο για την οικονομία κ. Γιάννη...
Δραγασάκη.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Διοικητής περιέγραψε στον αντιπρόεδρο την ένταση και το αρνητικό κλίμα που επικράτησε για την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Τα στελέχη της ευρωτράπεζας είχαν στα χέρια τους κοστολογημένες λίστες με τις δηλώσεις των υπουργών για αναίρεση μέτρων και πολιτικών, από τις οποίες προέκυπτε η εκτροπή από τρέχον πρόγραμμα και η δυναμική εγκατάλειψής του από τη νέα κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως αξιολογήθηκε αρνητικά η κάθετη κάμψη των δημοσίων εσόδων τον Ιανουάριο και η ραγδαία υποχώρηση των ταμιακών διαθεσίμων της χώρας, τα οποία μόλις επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του Φεβρουαρίου.

Όπως εξήγησε ο κ.Στουρνάρας στον κ.Δραγασάκη τα παραπάνω στοιχεία βάρυναν στην απόφαση της ευρωτράπεζας για διακοπή της χρηματοδότησης των Τραπεζών με ενέχυρο τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Ουσιαστικά η ΕΚΤ έκρινε ότι η Ελλάδα κινείται ήδη εκτός προγράμματος και έτσι δικαιολόγησε το σφίξιμο της τανάλιας για τον έλεγχο της ρευστότητας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο κ.Στουρνάρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει γρήγορα το οικονομικό της πρόγραμμα κινδυνεύει με απόλυτο αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση της ευρωτράπεζας και κατά συνέπεια με  πιστωτική ασφυξία.

Κατά τον κ.Στουρνάρα, η αδράνεια στην παρούσα φάση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για την οικονομική ομαλότητα της χώρας.

Ουσιαστικά κάλεσε τον κ.Δραγασάκη να επισπεύσει τις διαδικασίες κατάρτισης ενός ελληνικού προγράμματος, απολύτως κοστολογημένου και ικανού να υποκαταστήσει το παρόν πρόγραμμα που η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα θεωρεί κατασκεύασμα της τρόικας και αρνείται να ακολουθήσει.

Και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια χρόνου.''Λίγες μέρες μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση'' υποστηρίζει ο κ.Στουρνάρας, διευκρινίζοντας πως αν εγκριθεί θα αρθούν αμέσως και οι τελευταίοι χρηματοδοτικοί περιορισμοί της Ευρωτράπεζας. 
Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.