Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

«Η ελληνική λίστα δεν περιέχει σαφείς δεσμεύσεις»

Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς είναι επαρκές για τη συνέχιση της βοήθειας, τονίζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πάντως πως το σχετικό κείμενο δεν περιέχει σαφείς...
δεσμεύσεις.
«Είναι περιεκτικό, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένο», αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και προσθέτει: «Στερείται ξεκάθαρων διαβεβαιώσεων ότι η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις- κλειδιά».

«Σε κάποιους τομείς, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, «είναι ενθαρρυντική η μεγαλύτερη αποφασιστικότητα που δείχνουν οι νέες αρχές στην Αθήνα».

Ωστόσο, σε αρκετούς άλλους τομείς, «συμπεριλαμβανομένων ίσως των πιο σημαντικών», η επικεφαλής του ΔΝΤ διαπιστώνει πως η επιστολή δεν περιέχει σαφείς δεσμεύσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ των περιοχών αυτών για τις οποίες η κ. Λαγκάρντ εκφράζει προβληματισμό είναι το συνταξιοδοτικό, η πολιτική για τον ΦΠΑ και τα εργασιακά.

Ολόκληρη η επιστολή Λαγκάρντ προς τον επικεφαλής του Eurogroup:
«Αγαπητέ Γερούν,

Οι υπηρεσίες μου έλαβαν υπόψη τη λίστα μέτρων που η ελληνικές αρχές ετοίμασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Πιστεύουμε ότι καλύπτουν τα ευρύτερα θέματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης.

Υπό την άποψη αυτή είναι βέβαιο ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το συμπέρασμα ότι η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική για να καταστεί ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάτι που ζήτησε το Eurogroup κατά την τελευταία του συνάντηση. Αλλά η αποφασιστικότητα προς αυτό το σημείο εναπόκειται φυσικά στην αξιολόγηση από τα ίδια τα κράτη-μέλη και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν και η λίστα των (ελληνικών) αρχών είναι περιεκτική, γενικά δεν είναι πολύ συγκεκριεξειδικευμένη κάτι που πιθανώς ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε. Σε κάποια θέματα όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς νιώθω πολύ ενθαρρυμένη με ό,τι εμφανίζεται να αποτελεί μια πιο σθεναρή αποφασιστικότητα εκ μέρους των νέων αρχών στην Αθήνα. Και προσδοκούμε να μάθουμε περισσότερα για τα σχέδια τους. Ωστόσο σε κάποια, λίγα θέματα συμπεριλαμβανομένων πιθανόν των πιο σημαντικών, η επιστολή δεν μεταφέρει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν σχεδιαστεί στο μνημόνιο οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Παρατηρούμε ειδικότερα ότι δεν υπάρχουν καθαρές δεσμεύσεις ούτε στον σχεδιασμό και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το συνταξιοδοτικό και το ΦΠ,Α ούτε η ξεκάθαρη δέσμευση για συνέχιση ήδη συμπεφωνημένων πολιτικών για άνοιγμα κλειστών τομέων, για διοικητικές μεταρρυθμίσεις για ιδιωτικοποιήσεις και για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Όπως γνωρίζετε θεωρούμε τέτοιες δεσμεύσεις και αναλήψεις δράσεων καίριες για την δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο, γι' αυτό και οι εν λόγω τομείς αποτελούν τον πυρήνα των περισσότερων διαρθρωτικών σημείων αναφοράς (ορόσημων) που έχουν συμφωνηθεί με το Ταμείο. Έτσι είναι σημαντικό για μένα να τονίσω ότι για να είναι επιτυχείς οι συζητήσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορούν αν περιοριστούν στο πλαίσιο των πολιτικών που περιγράφει η ελληνική κυβερνητική λίστα. Οι υπηρεσίες και εγώ προσδοκούμε να εργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση στην εξεύρεση κοινού τόπου με στόχο την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης του υποστηριζόμενου από το Ταμείο προγράμματος το συντομότερο δυνατόν.

Σας ευχαριστώ για όλες τις προσπάθειες που καταβάλατε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο
Κριστίν Λαγκάρντ»

Πηγή:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.