Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Στην παγίδα Βαρουφάκη για Σόιμπλε έπεσε ο Σακελλαρίδης

Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου δίνει εικόνα ασύντακτης και ασυνάρτητης κυβέρνησης
Με νέες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, συντηρείται η εικόνα του κυβερνητικού αλαλούμ καθώς ο εκπρόσωπος...
Τύπου της κυβέρνησης, Γιαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωσε το πρωί ότι η συμφωνία δεν υπεγράφη λόγω διατυπώσεων, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα των Financial Times και αναιρώντας δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών. Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές πρόκειται για στρατηγική παγίδα που έστησε ο Γιάννης Βαρουφάκης στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αποχώρησε με συμφωνία και έφτασε στο Βερολίνο με ρήξη, στην οποία όμως έπεσε μέσα το μισό Μέγαρο Μαξίμου.
Του Χρήστου Φράγκου
Λίγη ώρα αργότερα ο Γιάννης Βαρουφάκης διέψευδε επισήμως τους FT, άρα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μέσω Twitter. 
Οι κινήσεις αυτές προδίδουν κυβερνητικό πανικό και έλλειψη συντονισμού, σε μια φάση που η Ελλάδα και οι κυβερνητικοί χειρισμοί βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εταίρων και των διεθνών media.
Τα επικοινωνιακά ατοπήματα της κυβέρνησης δεν απέχουν πολύ από τα αντίστοιχα της προηγούμενης τα οποία οδήγησαν σε απαξίωση τον Γκίκα Χαρδούβελη και εξασθένισαν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.
Το σκηνικό που στήθηκε στις Βρυξέλλες ήταν βασισμένο στο ίδιο σκεπτικό: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αποφασισμένος να στριμώξει την Ελλάδα και να την αναγκάσει σε άτακτη υποχώρηση από τις θέσεις της υπό την πίεση των αμείλικτων οικονομικών δεδομένων. Ο Γιάννης Βαρουφάκης κέρδισε τη συμπάθεια των εταίρων, αποδεχόμενος σε μεγάλο βαθμό τις γερμανικές θέσεις και έκανε πίσω όταν ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ δεν δέχθηκε τροποποιήσεις στο ανακοινωθέν.
Το πρόβλημα είναι ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ενημερώθηκε εγκαίρως για το χρονικό της διαπραγμάτευσης, όχι όμως για το σκεπτικό του Γιάννη Βαρουφάκη και τη στρατηγική επιλογή της παρουσίας του Γιάννη Δραγασάκη, καθώς και για το «στημένο» τηλεφώνημα στην Αθήνα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αδυνατώντας να αντιληφθεί τη «στημένη» από ελληνικής πλευράς εμπλοκή την παρουσιάζει ως οιονεί συμφωνίας, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολιτική παγίδα.
Το συμπέρασμα όμως που βγάζουν οι εταίροι της χώρας είναι ότι είναι εύκολο να διαρρηχθεί η κυβερνητική συνοχή, αρκεί να βρουν το κατάλληλο timing και ζήτημα, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Γκίκα Χαρδούβελη. 
Ετσι, στόχος των εταίρων στο επόμενο Eurogroup αλλά και στις μέρες που μεσολαβούν είναι να παγιδεύσουν και να απομονώσουν τον Γιάννη Βαρουφάκη, αναγκάζοντας το Μαξίμου να λαμβάνει διαρκώς αποστάσεις και να εμπλέκεται στους χειρισμούς του υπουργού. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει μικρές και μεγάλες εκρήξεις στο εσωτερικό αλλάζοντας την ισορροπία δυνάμεων και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να υπογράψει μια –όποια- συμφωνία προκειμένου να αποφύγει κραδασμούς και φυγόκεντρες τάσεις.
Οι δηλώσεις Σακελλαρίδη
Η διατύπωση «παράταση του προγράμματος» ήταν ο λόγος που εμπόδισε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά το χθεσινό Eurogroup, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον Ant1.
«Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή στο παρελθόν και σε μια παλιά πολιτική. (…) Δεν μπορεί να δεχθεί μία διατύπωση που την αναγκάζει να αναγνωρίσει ότι θα συνεχίσει ένα πρόγραμμα που οδήγησε την ελληνική κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση, αλλά ταυτόχρονα έχει βαλτώσει την ελληνική οικονομία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη ρήξη, αλλά δεν θα υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, ούτε θα εφαρμόσει πολιτικές που ο ελληνικός λαός απέρριψε στις 25 Γενάρη.
Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι υπάρχει ένα «καλό πλαίσιο συνεννόησης» με τους εταίρους και ότι «κινούμαστε σε ένα καλό δρόμο» ώστε να βρεθεί τελικά μία λύση.
Σε συνέντευξή του στη συνέχεια στο Mega, ο κ. Σακελλαρίδης διέψευσε δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο υποστήριζε ότι οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Βαρουφάκης είχαν συμφωνήσει με τη διατύπωση για το κοινό ανακοινωθέν και ότι ο Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που το απέρριψε. «Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν σκεπτικοί αναφορικά με τη διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης και απλά η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες τους», επεσήμανε.
Με δηλώσεις του τέλος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, αν και όπως είπε, δεν θα ήταν παράλογο να υπάρξει άτυπη συνάντηση μεταξύ τους.
Η διάψευση Βαρουφάκη
Στο tweet που προκάλεσε την αντίδραση του ΥΠΟΙΚ ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ έκανε λόγο για κοινή δήλωση, με την οποία «συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά απέρριψε η Αθήνα». 
«Μπορώ να σας συστήσω να μην κάνετε επισφαλείς ισχυρισμούς που βασίζονται σε ακόμα πιο επισφαλείς διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.
Στο επίμαχο δημοσίευμα ο Σπίγκελ αναφέρει ότι σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στο Eurogroup, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών «είχε συμφωνήσει σε μία κοινή δήλωση με τους ομολόγους του, σε ένα κείμενο που είχε υπογράψει ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επίσης βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση». 
«Με αυτή τη συμφωνία θεωρήθηκε πως η συνάντηση στο Eurogroup ολοκληρώθηκε και ο κ. Σόιμπλε και αρκετοί από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών προχωρούσαν προς την έξοδο», συμπληρώνει.
«Ο κ. Βαρουφάκης, όμως, είπαν οι αξιωματούχοι, έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα στην Αθήνα για να ενημερώσει για όσα είχαν μόλις συμφωνηθεί και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι άσκησαν βέτο στην έκδοση της ανακοίνωσης», συνεχίζει ο Σπίγκελ.
Πηγή:www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.