Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τι περιλαμβάνουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα εργασιακά

Την επέκταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) στο σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προωθεί με διάταξη νόμου, το υπουργείο Εργασίας. Όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι 
Οι βασικές διατάξεις, στο νόμο - σκούπα για τα εργασιακά, που...
αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, εντός Μαρτίου σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, είναι έτοιμες και εκτός από την ΕΓΣΣΕ, επαναφέρουν στην προηγούμενη κατάσταση, τόσο τη διαδικασία της μετενέργειας και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όσο και τον τρόπο μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Μένουν να αποσαφηνιστούν και να καταγραφούν τα άρθρα που αφορούν την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, που σχετίζονται άμεσα με τον κατώτατο μισθό και τη δεδομένη πρόθεση του υπουργείου Εργασίας, να επανέλθει στα 751 ευρώ, μικτές αποδοχές. Επιπλέον, θα υπάρξουν ξεχωριστές διατάξεις που αφορούν τη βελτίωση των όρων που διέπουν τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και το ύψος της αποζημίωσης που χορηγείται σε περίπτωση απόλυσης. Σε κάθε περίπτωση, η εντολή που έχει δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι ο νέος νόμος για τα εργασιακά, να επαναφέρει στην ουσία, τις διατάξεις που ίσχυαν στον εργασιακό νόμο προ μνημονίων (1876/90)

Σε ό,τι αφορά τις «έτοιμες» διατάξεις, αυτές είναι οι ακόλουθες:


*Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Η διάταξη θα προβλέπει ότι στο εξής η ΕΓΣΣΕ και οι όροι που την διέπουν, θα μπορούν να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση εργασίας, δεν θα κινδυνεύουν να αποδεχτούν κάποια ατομική σύμβαση, που θα τους έχει επιβληθεί από τον εργοδότη τους, αλλά θα πηγαίνουν αυτόματα στην ΕΓΣΣΕ.

*Μετενέργεια: Η διάταξη θα τονίζει ότι στο εξής το χρονικό διάστημα της διαπραγμάτευσης, μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης, αυξάνεται, από τους τρεις μήνες που είναι σήμερα, στους έξι μήνες, όπως ήταν δηλαδή πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών περιορισμών. Με την πάροδο του εξαμήνου, εάν δεν συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι τότε ξεκινάει η περίοδος της μετενέργειας, με την έννοια ότι όλοι οι όροι που ίσχυαν στη συλλογική σύμβαση, μεταφέρονται και μετονομάζονται σε ατομικοί όροι του κάθε εργαζόμενου χωριστά.

*Επεκτασιμότητα: Στο εξής, με τη νέα διάταξη νόμου, μια συλλογική σύμβαση εργασίας θα δεσμεύει και τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, που δεν έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο εργοδοτικό συλλογικό όργανο. Έως τώρα, όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούσαν να αποδεχτούν τους όρους της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο τους, αποχωρούσαν από το συλλογικό τους όργανο και προχωρούσαν είτε σε επιχειρησιακές, είτε ακόμα χειρότερα, σε ατομικές συμβάσεις εργασίας.

*ΟΜΕΔ: Στη νέα διάταξη αφαιρούνται όλοι εκείνοι οι όροι που είχε θεσπίσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι οποίοι ουσιαστικά εμπόδιζαν τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη Διαιτησία, για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.