Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

«Βράζει» η Ευρώπη με το «στιλάκι» του Βαρουφάκη


Με σκληρούς χαρακτηρισμούς και ειρωνικά σχόλια υποδέχεται μερίδα του διεθνούς Τύπου τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη όλο αυτό το διάστημα στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, «στολίζοντας» τον υπουργό Οικονομικών με επίθετα και αναδεικνύοντας τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για το... «υπεροπτικό» ύφος του και την «εκτός πρωτοκόλλων» συμπεριφορά του.
«Αυθάδης τύπος - ψάχνει δουλειά αρθρογράφου;»
«Αυθάδη τύπο» που δημοσιεύσει τις απόψεις του πρώτα στις εφημερίδες «σα να ψάχνει δουλειά αρθρογράφου - οικονομικού αναλυτή» χαρακτηρίζει τον κ. Βαρουφάκη η Μπέρμπαρα Βέσελ σε πύρινο άρθρο της στην Deutsche Welle, όπου διατυπώνει τις αμφιβολίες της για το κατά πόσο η ελληνική αντιπροσωπεία έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες προτάσεις και δεν επιχειρεί απλώς να δυναμιτίσει τη συμφωνία με την τακτική του «όλα ή τίποτα».
«Ο κ. Βαρουφάκης μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα φύλλο χαρτί με αριθμούς, δεδομένα ή προσδοκίες της ελληνικές κυβέρνησης. Μάλιστα είπε πως οι συνάδελφοί του θα μπορούσαν να διαβάσουν τους New York Times για να μάθουν ποιες είναι οι θαυμαστές λύσεις που προτείνει […]Είναι ξεκάθαρο πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει μια τάση προς την αυθάδεια. Κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κατ' αυτό τον τρόπο στους ομολόγους του, ειδικά όταν ζητάει χρήματα. Είναι απίθανο ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι να αφήσουν τον Βαρουφάκη να εκτελεί κατά βούληση».
Και συνεχίζει την επίθεση σε άλλο σημείο του άρθρου της η κ. Βέσελ: «Ίσως ο Βαρουφάκης ψάχνει για νέα δουλειά ως αρθρογράφος σε μια διεθνή εφημερίδα. Ποιος ο λόγος να κοινοποιεί πρώτα τις επιθυμίες της κυβέρνησης του στον αμερικανικό Τύπου και μετά να τις παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ως τη μοναδική βάση διαπραγμάτευσης; Μήπως ελπίζει πως θα πείσει τους Αμερικανούς να αναμειχθούν; Ακολουθεί λάθος δρόμο με αυτή την προσέγγιση. Εκτός αν νομίζει ότι μπορεί να βρει χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ. Αν ναι, καλή τύχη!»
Και για το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης: «Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup επέμειναν ότι πρέπει να τηρούνται οι υπάρχουσες συμφωνίες, τουλάχιστον το περίγραμμά τους. Από την άλλη, όμως η Αθήνα θεωρεί απαράδεκτο ακόμα και να μιλήσει για όλα αυτά και ακολουθεί το μότο: όλα ή τίποτα».
«Επανάσταση του δερμάτινου για φθηνό χειροκρότημα»
Στο στόχαστρο του γερμανικού Τύπου και ο Αλέξης Τσίπρας. Σε δημοσίευμα του Spiegel με τίτλο «Επανάσταση προ των πυλών», οι χαρακτηρισμοί για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών δεν είναι καθόλου κολακευτικοί:
«Αυτοί οι δυο όχι μόνο προσπαθούν να αποσπάσουν το φθηνό χειροκρότημα των συμπατριωτών τους, αλλά συγχρόνως λειτουργούν σαν παίκτες του πόκερ. Και δεν καταλαβαίνουν ότι μπλοφάροντας μπορεί να χάσουν τα πάντα».
Στο άρθρο οι Έλληνες αξιωματούχοι αντιπαραβάλλονται με «μεθυσμένους από την επανάσταση» μπορεί να οδηγηθούν σε αυταπάτες και να δράσουν απερίσκεπτα, ενώ το γερμανικό περιοδικό δεν παραλείπει να σχολιάσει και τις στιλιστικές επιλογές του διδύμου.
«Αλέξης και Γιάνης καθιερώνουν νέα πολιτική με δερμάτινο μπουφάν, ανοιχτό πουκάμισο και μηχανή αντί για λιμουζίνα».
Περιφρόνηση στους ομολόγους
Και η γαλλική Libération, όμως, στηλιτεύει η συμπεριφορά Βαρουφάκη προς τους ομολόγους του.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, τονίζει ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ «συμπεριφέρεται στους συναδέλφους του με περιφρόνηση και λέει δημόσια ότι μόνο ο Σόιμπλε είναι στο δικό του μέγεθος, παραδίδοντας σε όλους μαθήματα οικονομίας. Ασφαλώς αυτό δεν βοηθάει στη διαπραγμάτευση».
«Οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν μια εβδομάδα περιθώριο στην Αθήνα για να δεχτεί να συνεχίσει το πρόγραμμα που της δίνει και χρήματα. Αλλιώς, η κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί μόνη της. Ή το παίρνουν ή το αφήνουν, τόσο απλά» τοποθετείται σχετικά με τη διαπραγμάτευση.
Πλήρης στήριξη από Μαξίμου

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση φέρεται να παρέχει πλήρη κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών και να αγνοεί τις εκκλήσεις κύκλων του Βερολίνου για απομάκρυνσή του από τη διαπραγμάτευση.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για δημοσιεύματα που «επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη» σχολιάζοντας πως αυτό είναι «κατανοητό αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό Οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα».
Πηγή:www.newsonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.