Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σόιμπλε διαψεύδει τον Βαρουφάκη

Διέψευσε το Υπουργείο Οικονομικών, της Γερμανίας, τις δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες οι εταίροι ήταν εκείνοι που ήθελαν ασαφείς διατυπώσεις στη συμφωνία παράτασης.
Μιλώντας, στον ΑΝΤ1, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας, τόνισε ότι...
η απόφαση του Eurogroup «αποτελεί το "φύλλο συκής" για να τελειώσει το μνημόνιο», διευκρινίζοντας πως η ασάφεια στη συμφωνία ήταν επιθυμία και των εταίρων. 

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, οι εταίροι ζήτησαν να είναι «φλου» και με «δημιουργική ασάφεια» η συμφωνία για να περάσει από τα κοινοβούλιά τους, ενώ επικαλέστηκε μάλιστα ως παράδειγμα σχετική συζήτηση που είχε με ομόλογό του, τον οποίο δεν κατονόμασε.


Αμέσως μετά την ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή  και την έγκριση της παράτασης της δανειακής σύμβασης, με ισχυρή πλειοψηφία,  η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, ουσιαστικά διέψευσε τον κ. Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε «καμία μυστική συνεννόηση στο Eurogroup» ούτε για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ούτε για το πρωτογενές πλεόνασμα. 


Όπως διευκρίνισε το Eurogroup αποφάσισε να ληφθούν υπόψη οι «οικονομικές περιστάσεις», μόνο για το 2015. 


Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να τηρηθεί ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, συμπλήρωσε η Κότε σημειώνοντας ότι το πλεόνασμα αυτό είναι αναγκαίο για την αποπληρωμή του χρέους έτσι ώστε ως το 2022 αυτό να καταστεί βιώσιμο. 


Ερωτηθείς για τις «σπόντες» του κ. Βαρουφάκη σε βάρος της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και προσωπικά σε βάρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η κ. Κοτέ αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι ζητούμενο τώρα είναι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης δια της συγκεκριμένης πολιτικής».


Συνάντηση Άσμουσεν-Βαρουφάκη;


Στο πλαίσιο της ενημέρωσης,  τέθηκε επίσης και θέμα για την φημολογούμενη μυστική συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον υφυπουργό εργασίας Γιέργκ Άσμουσεν, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί εδώ και χρόνια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Sächsiche Zeitung ο κ. Άσμουσεν συμβούλευσε τον κ. Βαρουφάκη πριν τη συνάντηση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να τον αντιμετωπίσει ώστε να πετύχει την ευμενή μεταχείριση του κ. Σόιμπλε αλλά και μια θετική αντιμετώπιση των ελληνικών αιτημάτων.


Μιλώντας επ΄αυτού η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι για σχετική συνομιλία μεταξύ των Άσμουσεν-Βαρουφάκη όπως επίσης ότι ο κ. Άσμουσεν δεν έχει κάποια επίσημη εντολή για διαπραγματεύσεις με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. 


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων του υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας. Πάντως κανείς δεν διέψευσε την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης. 


Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το αν η Αθήνα έχει εκφράσει επιθυμία για επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, η κ. Βιρτς απάντησε, ότι απ' όσο είναι σε θέση να γνωρίζει, αυτό δεν έχει συμβεί.

Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.