Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Γιάνης Βαρουφάκης: «Δε θα φύγουμε ποτέ από το ευρώ»

«Κάρτα του πολίτη με πίστωση σε σούπερ μάρκετ για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας»
Η συμφωνία είναι μία μεγάλη επιτυχία είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στον...
Γιώργο Παπαδάκη.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:
Υπήρχε ένα πρόγραμμα, το μνημόμιο, το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, είπε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Ο λαός στις εκλογές μας έδωσε εντολή για κατάργηση του μνημονίου. Στην Ευρώπη μου είπαν ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα. Αν συμφωνούσαμε με τους ευρωπαίους θα ήταν σαν να καταργούμε τις εκλογές.
Θέσαμε βέτο σε δύο συνεχόμενα γιούρογκρουπ. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.
Μας έλεγαν ότι ήμασταν σε απομόνωση, το ανατρέψαμε πλήρως.
Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε στην συνέντευξή του ότι δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και πως η σύγκλισή του με το κόμμα έγινε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κόσμος εξέλεξε κυβέρνηση που θα έλεγε όχι. Είπα όχι στους εταίρους.
Είχα εντολή από τον λαό να πω ότι το μνημόμιο τελείωσε. Τα μνημόνια απαξίωσαν κάθε έννοια μεταρρύθμισης.
Η Συμφωνία είναι γεμάτη ασάφειες. Είμαστε περήφανοι για της «δημιουργικές ασάφειες» της συμφωνίας.
Και οι ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους. Εκείνοι ζήτησαν να μείνει φλου η συμφωνία.
Δε θα αναφερθώ ποτέ σε νούμερο αν δεν μπορώ να το πετύχω. Για τη φοροδιαφυγή ότι νούμερο και αν πω θα είναι ψέματα. Να χαίρεστε που δεν είπαμε στους ευρωπαίους συγκεκριμένο νούμερο για τον ΦΠΑ.
Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριες, τρόφιμα, βιβλία και έντυπα.
Θα ψάξω φορολογικό συντελεστή σε αγαθό άνευ σημασίας για να κάνουμε τους καλούς.
Για πρώτη φορά γινόμαστε συγγραφείς του μέλλοντός μας.
Οταν μιλήσαμε στην Ευρώπη για ανθρωπιστική κρίση κατηγορηθήκαμε ότι πολιτικοποιούμε τη συζήτηση.
Τρόϊκα και θεσμοί δεν είναι το ίδιο. Δε θα ξαναέρθουν στη χώρα μας ως συμμορία τεχνοκρατών.
Δε θα γίνουν μονομερείς ενέργειες.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο για την ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η συμφωνα γράφτηκε με στόχο το τέλος του μνημονίου.
Μου λένε «μπράβο» ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών για ότι κάναμε, «θα το κάνουμε και εμείς στη χώρα μας».
Τα μνημόνια που πέρασαν, για μια δημοκρατία είναι συνοθύλευμα παρανομιών. Δε ζούμε σε μια πραγματική δημοκρατία. Είμαστε σε μία Ευρώπη που έχει αυτοϋπονομευθεί.
Δεν έχω αστυνομικό να με φυλάει. Αν αποκτήσω θα παραιτηθώ. Γερμανός αστυνομικός με ευχαρίστησε που αλλάζουμε την Ευρώπη.
Η συμφωνία δν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής μας. Το πρόγραμμα της θεσσαλονίκης θα γίνει με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά όχι αυτό που μας επέβαλαν.
Η συμφωνία είναι το «φύλλο συκής» του γιούρογκρουπ για να σταματήσουν τα μνημόνια. Η συμφωνία είναι μεταρρυθμιστικό κείμενο και μπήκε στη θέση του μνημονίου. Αν δεν καταλήγαμε σε αυτή τη συμφωνία θα έπρεπε να αυξήσω ΦΠΑ, να κόψω συντάξεις.
Δε θα φύγουμε ποτέ από το ευρώ. Ο κόσμος δε μου είπε βγες από την Ευρώπη. Ο κόσμος ζητά να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του.
Δε γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να φανταστείς τη ρήξη. Διανοείσαι τη ρήξη για να υπάρξει συμφωνία. Ο κόσμος δεν είπε στο ΣΥΡΙΖΑ: σπάστε τα με την Ευρώπη.
Είναι ωραίες οι αντιδράσεις. Στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε δημιουργική διαφωνία, δεν έβαλαν εναντίον μου.
Είχα εντολή να σταματήσω το μνημόνιο και ταυτόχρονα να επεκτείνω τη δανειακή σύμβαση. Στεναχωριέμαι όταν ακούω από Συριζαίους το αφήγημα της Ν.Δ.
Καταφέραμε τη διαγραφή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3%. Πετύχαμε την κατάργηση όλων των υφεσιακών μέτρων.
Δεν έχουμε επέκταση του μνημονίου, έχουμε κατάργηση του μνημονίου. Το κείμενο της συμφωνίας δεν μου επιβάλλει μείωση των συντάξεων. Αυτή τη στιγμή το ταμείο δεν είναι άδειο.
Δεν εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε νέο μνημόνιο. Εκλεγήκαμε για να σταματήσουμ την τριπλή κρίση του χρέους. 
Οσο υπογράφεις για να πάρεις χρήματα κανείς δε σε παίρνει στα σοβαρά.
Είναι λάθος αν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν προεκλογικά «μην πληρώνετε ΕΝΦΙΑ». Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν «μαργαριτάρια», έχουμε και εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ μερικά.
Η συμφωνία στο Eurogroup έχει νομική ισχύ και αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους. Συμφωνήσαμε ρήτρα ανάπτυξης και αναδιάρθρωση χρέους, αυτά πάνε μαζί.
Θα βρισκόμαστε σε συνεχή πάλη αν στα μέτρα που προτείνουμε μας λένε όχι. Θα σπρώχνουν οι ευρωπαίοι από τη μια, θα σπρώχνουμε και εμείς από την άλλη. Οι Ευρωπαίοι μας αναγνώρισαν το δικαίωμα της πάλης.
Θα βάζουμε με δυο πόδια φρένο σε ότι δυσχεραίνει τους αδύναμους.
Θα συνδέσουμε τη δημόσια περιουσία με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από τον Απρίλιο και μετά η διαπραγμάτευση για την χρηματοδότηση.
Η Ευρωζώνη δε θα αφήσει να τιναχθούν στον αέρα όσα πετύχαμε για ένα μικρό ποσό.
Με στεναχώρησε η αντίδραση του Μανώλη Γλέζου. Οταν πω Βρυξέλλες θα δω τον Γλέζο από κοντά. Αν είχα μία ώρα με τον Γλέζο θα του εξηγούσα τη συμφωνία, είμαι σίγουρος ότι θα το έπειθα.
Η συμφωνία που πετύχαμε ήταν καλύτερη από αυτή που περίμενα.
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρω θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση.
Θα εισάγουμε την κάρτα του πολίτη και θα έχει πίστωση σε σούπερ μάρκετ για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αντιπαθώ το σταρ σύστεμ. Δεν εγκλωβίζομαι σε μια εικόνα.
Αν αλλάξω εικόνα θα πω στη Δανάη να τραβήξει τη πρίζα.
Η κόρη μου, μου είπε ότι της κατέστρεψα τη ζωή.
Μόλις χθες ασχολήθηκα με το υπουργείο, τόσες ημέρες αγωνιζόμασταν για το δικαίωμα στην ισηγορία.
Συνέντευξη και στο ABC Αυστραλίας
Στις στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας ABC, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Όπως είπε, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε μέχρι το τέλος του 2015, αρχές του 2016, να αρχίσει να αναπτύσσεται με περιεκτικό τρόπο, ωφελώντας τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης.
«Θέλουμε να εμπεδώσουμε μια αίσθηση ευπρέπειας, ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, μια αίσθηση πως έχουμε επιτέλους μια κυβέρνηση που είναι έτοιμη να απομακρύνει ανάξια προνόμια και να κάνει αυτούς που δεν έχουν πληρώσει να καταβάλουν δίκαια το μερίδιο που τους αντιστοιχεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι στα πλαίσια της πρόσφατης συμφωνίας στο Eurogroup η Ελλάδα συμφώνησε σε αυστηρό έλεγχο από τους πιστωτές της, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι δεν θα επιτρέψει και ερωτηθείς ειδικά για το εάν αυτό είναι μια ήττα για την νέα κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Εγώ δεν βλέπω ότι κάποιος έχει ηττηθεί. Θεωρώ ότι αποτελεί νίκη για την Ευρώπη ότι καθιερώσαμε τις δημοκρατικές αρχές της νέας κυβέρνησης, ότι έπρεπε να ακουστούν οι εντολείς της και ότι έπρεπε να της δοθεί μια ευκαιρία να είναι ο συν-συγγραφέας του πεπρωμένου της», τόνισε.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως σημείο εκκίνησης τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ δεν απάντησε ουσιαστικά στην αναφορά της δημοσιογράφου του ABC ότι η συμφωνία εξακολουθεί να σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να ασκήσουν βέτο στη χορήγηση μετρητών.
Ο κ. Βαρουφάκης εστίασε στην ανθρωπιστική κρίση λέγοντας τα εξής:«Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται πεινασμένοι απόψε, που τα παιδιά τους κάνουν τις σχολικές εργασίες τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και αυτό λόγω της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, της χειρότερης στην ιστορία της Δυτικής Ευρώπης εν καιρώ ειρήνης, της χειρότερης από τη Μεγάλη Ύφεση».
Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.