Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από...
συνάντηση που είχαν απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι επιστρέφουν στην Αθήνα τα τενχικά κλιμάκια της τρόικας με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και μετά την χθεσινή ψήφιση του προϋπολογισμού. Διάγγελμα θα απευθύνει αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν αποκλείεται να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η πρώτη ψηφοφορία να γίνει την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συζήτηση που είχαν ο κ.Σαμαράς με τον κ.Βενιζέλο σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Η ανακοίνωση της απόφασης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, περίπου δύο μήνες νωρίτερα από την τελική ημερομηνία που προβλέπεται από το Σύνταγμα, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη Βουλή. Η διαδικασία έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2015.
Ωστόσο, αυτό αλλάζει μετά την απόφαση της κυβέρνησης. Η Βουλή δεν πρόκειται να διακόψει τις εργασίες για τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα διεξαχθούν τρεις ψηφοφορίες μέχρι την εκλογή ή μή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με την τελευταία να θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ψήφο 180 βουλευτών. Η δεύτερη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη στις 29 Δεκεμβρίου.
Η κ. Βούλτεψη ανέφερε ότι ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL).
«Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.
«Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για τη διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους. Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας», πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!», είπε συγκεκριμένα.
Η διαδικασία
Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, εάν επιθυμούν, να υποδείξουν με επιστολή που θα αποστείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα, την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου.
Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι. Εάν και σε αυτή την δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία, την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.
Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου έχει ως εξής:
«Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμό.
»Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.
»Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.
»Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.
»Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.
»Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.
»Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!
»Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.