Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Αθήνα μετά τα επεισόδια: Δημοτικά συνεργεία μάζεψαν 50 τόνους πέτρες από τα Εξάρχεια!

Εικόνα καταστροφής από εμπόλεμη ζώνη θύμιζε την Κυριακή το κέντρο της Αθήνας τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στον πρωτεύουσα και άλλες πόλεις για τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ενδεικτικό των σοβαρών καταστροφών είναι ότι...
τα συνεργεία του δήμου μάζεψαν συνολικά 50 τόνους από πέτρες, καδρόνια και απορρίμματα από το κέντρο!

Εξάλλου, η αστυνομία προχώρησε σε 296 προσαγωγές και 43 συλλήψεις. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για διάφορα αδικήματα ενώ οι 19 εξ αυτών συνελήφθησαν για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν συνολικά 12 αστυνομικοί.

Άγνωστοι έχουν προκαλέσει ζημιές σε καταστήματα, φανάρια και περίπτερα στην Πανεπιστημίου, ενώ πυρπόλησαν αυτοκίνητα στην Εμμανουήλ Μπενάκη, κατέστρεψαν πεζοδρόμια και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Επίσης άγνωστοι δεν δίστασαν να προκαλέσουν ζημιές και στον Καθολικό Ναό Αγίου Διονυσίου στην Πανεπιστημίου.






Για ανυπολόγιστες καταστροφές στην πλατεία Εξαρχείων, την Ομόνοια και την Πανεπιστημίου από τα εκτεταμένα επεισόδια έκανε λόγο στον ΣΚΑΙ ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος.

«Δεν είναι άβατο τα Εξάρχεια, δεν μπορούν οι μπαχαλάκηδες να καταστρέφουν την εικόνα της πόλης» ανέφερε χαρακτηριστικά ζητώντας την παρέμβαση της αστυνομίας.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε στα χθεσινά επεισόδια, υποστηρίζοντας ότι η πρωτεύουσα είχε πολλά χρόνια να ζήσει τις χθεσινές στιγμές με τους βανδαλισμούς.

«Σημείωσε ότι αυτές οι εικόνες βλάπτουν σοβαρά τη χώρα μας και στέλνουν λάθος μήνυμα στη λάθος στιγμή την ωρα που η χώρα χρειάζεται εθνική ομοψυχία.»

«Η εμπορική δραστηριότητα της χώρας καταστρέφεται συστηματικά από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και καταστροφές» τόνισε από την πλευρά του στον σταθμό μας το μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιώργος Φλωράς.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στην συμπρωτεύουσα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι είναι ««εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι συνδέεται μια επέτειος για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου με επεισόδια, καταστροφές και διάλυση της αγοράς».

«Είναι Σάββατο, έχουμε μπει σε εορταστική περίοδο και το κέντρο είναι διαλυμένο. Η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να πάρει μέτρα. Είναι τελείως απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, δεν είναι αυτός τρόπος να τιμούμε τη μνήμη ενός ανθρώπου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.





Σημειώνεται ότι η κατάσταση στην Αθήνα το Σάββατο ήταν ασφυκτική ήταν για πολλές από βόμβες μολότοφ και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που εκτοξεύονταν από κουκουλοφόρους και αστυνομικούς αντίστοιχα.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η αστυνομία έκανε χρήση των ειδικών οχημάτων που εκτοξεύουν νερό στους διαδηλωτές, στην Ομόνοια και την Στουρνάρη. Τη νύχτα οι συμπλοκές περιορίστηκαν στα Εξάρχεια και στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα, όπου στήθηκαν οδοφράγματα.

Επεισόδια στις πορείες μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως τα Ιωάννινα, στα Χανιά, το Ηράκλειο και την Καλαμάτα.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο το βράδυ έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης, άγνωστοι συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, με τους τελευταίους να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών, προκειμένου να τους απωθήσουν. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το πρωί οι 17 συλληφθέντες που συμμετείχαν στα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία προχώρησε σε 35 προσαγωγές, εκ των οποίων συνελήφθησαν 17 άτομα, ηλικίας από 18 έως 28 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι τρεις γυναίκες καθώς και ένας αλλοδαπός, που στερείται άδεια παραμονής στη χώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου, απρόκλητη σωματική βλάβη, παράβαση του νόμου περί όπλων, αντίσταση και εξύβριση.

Επεισόδια σημειώθηκαν στη Βέροια όπου η Αστυνομία προχώρησε σε 11 προσαγωγές αλλά και σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου, όπου μετά την ολοκλήρωση της πορείας διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών.





Στην Πάτρα, η αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις μετά από τη ρήψη μολότοφ κατά τη διάρκεια της μαθητικής και φοιτητικής πορείας. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για τραυματισμό διαδηλωτή.

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου οδηγούνται τρία άτομα, ηλικίας 36, 28 και 21 ετών, τα οποία συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι, κατά την διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς, της εξύβρισης και της πρόκλησης σωματικών βλαβών.

Επίσης, η Αστυνομία αναζητεί έναν 29χρονο, ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε και αυτός στα επεισόδια.





Πηγή: www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.