Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη Σαμαρά με φόντο εκλογές

Νέο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό και τους 300 της Βουλής θα στείλει, ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω του καναλιού της ΝΕΡΙΤ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σε συνέντευξή του που...
θα μεταδοθεί στις έξι και μισή το απόγευμα του Σαββάτου από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει με απόλυτη σαφήνεια τους κινδύνους που θα διατρέξει η χώρα από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι στο πρωθυπουργικό μήνυμα δεν θα περιλαμβάνεται νέα πρόταση (διακινούνταν σενάρια περί αλλαγής εκλογικού νόμου, καθορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας εκλογών), καθώς το Μαξίμου θεωρεί ότι η πρόταση Σαμαρά της προηγούμενης Κυριακής ήταν πλήρης και αποκάλυψε τις προφάσεις όσων αρνούνται να δώσουν ψήφο στον κ. Σταύρο Δήμα.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει ενόψει της ψηφοφορίας το δίλημμα «εκλογή Προέδρου και συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας ή εκλογική περιπέτεια με άγνωστη κατάληξη».
Ο κ. Σαμαράς αλλά και ο κυβερνητικός του εταίρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξήντλησαν, τα τελευταία 24ωρα, κάθε περιθώριο για τη διασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών και την αποτροπή μιας εκλογικής περιπέτειας ενώ εκκρεμεί η συμφωνία με την τρόικα και εξαντλείται η δίμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών στελεχών, οι προσπάθειες των δύο πολιτικών αρχηγών προσέκρουσαν στον τοίχο της άρνησης τόσο των ανεξάρτητων βουλευτών όσο και βουλευτών από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ. Εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί καθιστά αδύνατη την εξασφάλιση των 180 ψήφων.
Τούτων δοθέντων η ψηφοφορία της Δευτέρας πιθανότατα θα πιστοποιήσει την αδυναμία εκλογής Προέδρου και θα ανοίξει τον δρόμο για τις κάλπες με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή που θα αναδειχθεί από ενδεχόμενες εκλογές οφείλει να εκλέξει αμέσως Πρόεδρο Δημοκρατίας και προβλέπονται γι’ αυτό και πάλι τρεις ψηφοφορίες με χρονική απόσταση πέντε ημερών μεταξύ τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, είναι ευκολότερες οι προϋποθέσεις. Η εκλογή στην πρώτη ψηφοφορία απαιτεί 180 ψήφους, στη δεύτερη 151, ενώ στην τρίτη εκλέγεται Πρόεδρος ακόμη και αυτός που έχει τη σχετική πλειοψηφία. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα.
Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.