Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Δεύτερες σκέψεις από τρεις των ΑΝΕΛ και τρεις της ΔΗΜΑΡ

Κλειδιά για την προεδρική εκλογή αποτελούν, εκτός των ανεξαρτήτων βουλευτών, οι ψήφοι των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς τόσο το κόμμα του Π. Καμμένου όσο και το κόμμα του Φ. Κουβέλη έχουν ταχθεί κατά της...
προεδρικής εκλογής με στόχο να προκληθούν εκλογές, συμπαρατασόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ομως τόσο στη ΔΗΜΑΡ όσο και στους ΑΝΕΛ υπάρχουν βουλευτές που κινούνται σε θετική κατεύθυνση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Συνολικά έξι βουλευτές, τρεις από τη ΔΗΜΑΡ και τρεις από τους ΑΝΕΛ έχουν στείλει θετικά μηνύματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπό προϋποθέσεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ οι βουλευτές Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας συμμετείχαν στη πρωτοβουλία των 8 βουλευτών μαζί με τους Σπ. Λυκούδη, τον Β. Οικονόμου, τον Γρ. Ψαριανό, τον Π. Τατσόπουλο και τον Χρ. Αηδόνη, ζητώντας εθνική συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τον προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015.
Υποστηρίζουν την απόφαση
Μετά την απόρριψη της πρότασης από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέφυγαν στο κόμμα, υποστηρίζοντας την απόφαση του συνεδρίου για καταψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες.

Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι αναθερμαίνεται η πρωτοβουλία των «8», προκειμένου να παρουσιαστεί με την υποστήριξη περισσότερων βουλευτών μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας, στην οποία εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν και οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, κλείνοντας το μάτι στη θετική ψήφο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά των ΑΝΕΛ τόσο ο Π. Χαϊκάλης όσο και οι Ελ. Κουντουρά και Μ. Κόλλια, παρά το γεγονός ότι τάσσονται με την απόφαση του κόμματος για αρνητική ψήφο και στις τρεις διαδικασίες, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο θετικής ψήφου σε περίπτωση εθνικού κινδύνου, όπως έχουν αναφέρει σε δηλώσεις τους.
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά Βάζει όριο τα εθνικά και τα άδεια ATM
Αλλη μία βουλευτής των ΑΝΕΛ που προέρχεται από τα «γαλάζια» έδρανα και η οποία δηλώνει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τον νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, βάζει ωστόσο και κάποιους αστερίσκους. Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά εξαιρεί την περίπτωση που υπάρξει εθνικός κίνδυνος. Αρχικά σε ομιλία της σε κοινοβουλευτική επιτροπή Δεοντολογίας είχε κάνει λόγο για προβλήματα στα εθνικά μας θέματα (αρκεί να μην είναι κατασκευασμένα), ενώ προ ημερών επανήλθε... διευρύνοντας την εθνική ανάγκη στο... άδειασμα των ΑΤΜ. Ωστόσο, στη συνέχεια δήλωνε πως δεν πρόκειται να... λοξοδρομήσει από τη γραμμή του κόμματος. Ενισχυτικό σε αυτό είναι το γεγονός πως ο Π. Καμμένος την έχρισε, εκπροσωπώντας τους ΑΝΕΛ, αντιπρόεδρο της Βουλής. Η ίδια εξελέγη πρώτη φορά με τη ΝΔ στις εκλογές του 2000, ενώ το 2012 με τους ΑΝΕΛ.
Ελενα Κουντουρά Απάντηση στην κριτική, αλλά οι φήμες μένουν
Οι θερμοί εναγκαλισμοί της προ ημερών στη Βουλή με τον στενότερο συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη τροφοδότησαν πολλά σχόλια για τη στάση που εκείνη θα ακολουθήσει στις ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Ελενα Κουντουρά πάντως έσπευσε να αποκρούσει τις κριτικές, λέγοντας πως θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις του κόμματός της για καταψήφιση της προεδρικής εκλογής και στις τρεις ψηφοφορίες. Οσο για τις επαφές της με τον Δ. Σταμάτη είπε πως διατηρεί φιλία μαζί του από τα χρόνια που ήταν στη ΝΔ, όπως συμβαίνει και με άλλα «γαλάζια» στελέχη, αλλά, όπως επισημαίνει η ίδια, «άλλες οι προσωπικές σχέσεις και άλλες οι πολιτικές θέσεις». Η Ελενα Κουντουρά εξελέγη πρώτη φορά με τη ΝΔ το 2004, ενώ στις εκλογές του 2012 μπήκε στη Βουλή με τους ΑΝΕΛ.
Θωμάς Ψύρρας Εχει επικοινωνία με ανεξάρτητους
Ο Λαρισαίος βουλευτής έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ και έχει την εκτίμηση της ΚΟ του κόμματος. Συμμετείχε στην πρωτοβουλία των 8 βουλευτών και μετά την απόρριψη της πρότασης από τα δύο μεγάλα κόμματα, συμφώνησε με την απόφαση του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ για καταψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές για την επανακατάθεση της πρότασης των 8, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο -υπό προϋποθέσεις- να ψηφίσει θετικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποτελεί στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς, αλλά έχει εκφράσει επιφυλάξεις για μία ενδεχόμενη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία θα καταργούνταν η οργανωτική και πολιτική αυτονομία του κόμματος.
Νίκη Φούντα Πιστεύει στην εκλογή, φλερτάρει το Ποτάμι
Αρνητική και στις τρεις ψηφοφορίες θα είναι η Ν. Φούντα, όπως επιβεβαιώθηκε μετά την κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ στην οποία συμμετείχε. Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με δηλώσεις στο «Εθνος» έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει θετικά, εάν τα μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) συμφωνήσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Συνταγματική Αναθεώρηση και προσδιορίσουν ημερομηνία εκλογών, όπως πρότεινε η πρωτοβουλία των 8 στην οποία συμμετείχε. Η Ν. Φούντα είχε ταχθεί επανειλημμένα στο παρελθόν υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαφωνεί με μια ενδεχόμενη συνεργασία ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ και έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ενώ «φλερτάρει» πολιτικά με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.
Παύλος Χαϊκάλης Βάζει αστερίσκους στην απόφαση του κόμματος
Παρότι η ομόφωνη απόφαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ να καταψηφίσει στις τρεις προεδρικές εκλογές καλύπτει και τον Π. Χαϊκάλη, ο ίδιος δεν παραλείπει σε δηλώσεις του να αφήνει διάφορα «παράθυρα» αλλαγής στάσης, εξαιτίας έκτακτων εθνικών αναγκών. Ο ηθοποιός και βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής προ ημερών, αφού υπενθύμισε τις αποφάσεις του κόμματός του, εν συνεχεία έβαλε τους αστερίσκους του. Σε δηλώσεις του τόνισε: «Δεν είναι θέμα προσώπου. Εχουμε πάρει μια απόφαση στο Συνέδριο και στη συνεδρίαση της ΚΟ ότι δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω όμως τι γεγονότα θα υπάρξουν αύριο. Μπορεί να γίνει πόλεμος, μπορεί να αδειάσουν από χρήματα τα ΑΤΜ. Η συμπαγής μέχρι τώρα Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ έχει αποφασίσει «όχι». Δεν ξέρω αν θα αλλάξει η στάση. Αυτό θα το αποφασίσουν τα όργανα. Παρότι οι μέρες είναι κοντά, πάντα αφήνεις μια παράμετρο, γιατί θέλω να έχω αξιοπιστία στον λόγο μου». Είναι δε χαρακτηριστικό πως σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και η συνάδελφός του Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία ξεκαθάρισε σε ανακοίνωσή της, που ακολούθησε, πως δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο, κάτι που δεν έπραξε ο Π. Χαϊκάλης. Στη δε ομιλία του στη Βουλή για προϋπολογισμό ο βουλευτής μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Μόνο μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να πείσει τους δανειστές. Χωρίς βέβαια πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Ευ. Βενιζέλο. Τα θέματα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστούν με δυναμισμό και αποφασιστικότητα» επεσήμανε, ενώ ανάλογες δηλώσεις για εθνική συνεννόηση έχει κάνει και στο παρελθόν. Ο Π. Χαϊκάλης πρωτοεξελέγη βουλευτής με τους ΑΝΕΛ τον Ιούνιο του 2012.
Νίκος Τσούκαλης Παραμένει πιστός στις προτάσεις της κίνησης των «8»
Ο βουλευτής Αχαΐας τάχθηκε με την απόφαση της ΔΗΜΑΡ και δήλωσε ότι θα ψηφίσει «όχι» και στις τρεις ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με δήλωσή του στο «Εθνος» άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει εθνική συνεννόηση τόσο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και για Συνταγματική Αναθεώρηση και προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015, όπως προέβλεπε η πρωτοβουλία των 8 βουλευτών στην οποία πρωτοστάτησε. Μετά την απόρριψη της πρότασης των 8 από τα δύο μεγάλα κόμματα, ο Ν. Τσούκαλης τάχθηκε με την άποψη της ΔΗΜΑΡ και συμφώνησε να καταψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα σε κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΕΕ του κόμματος την περασμένη Τετάρτη. Ο Νίκος Τσούκαλης είναι παλαιός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη και είχε ταχθεί προ πολλού υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, διαχωρίζοντας τη συγκεκριμένη ψηφοφορία από τις πολιτικές εξελίξεις. Οταν η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από τον Φ. Κουβέλη να παραιτηθεί στο πρόσφατο συνέδριο, του προτάθηκε να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν αποδέχτηκε την πρόταση, καθώς ζήτησε τη συναίνεση του Φ. Κουβέλη, την οποία δεν έλαβε. Συμμετείχε στην πρωτοβουλία των 8 μαζί με τη Νίκη Φούντα και τον Θ. Ψύρρα από τη ΔΗΜΑΡ, στην οποία πρωτοστάτησε ο Σπύρος Λυκούδης μαζί με τους ανεξάρτητους βουλευτές Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανό, που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, τον Χρ. Αηδόνη και τον Π. Τατσόπουλο.
Ν.Β. Τσίτσας - Γ. Πίκουλας
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.