Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Τα 6 προαπαιτούμενα των ξένων επενδυτών για να "ξαναδούν" Ελλάδα

Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Έως και τρεις μήνες σφοδρής αβεβαιότητας προεξοφλούν στην Ελλάδα οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη και κρίσιμη προσπάθεια. Και για το λόγο αυτό όσοι θέλουν να εξαλείψουν το «ρίσκο Ελλάδα» από τα χαρτοφυλάκιά τους θα χρησιμοποιούν...

κάθε ενδεχόμενη ανοδική κίνηση ως ευκαιρία ρευστοποίησης θέσεων. Αυτό επισημαίνουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των προβληματισμών που επικρατούν εδώ και αρκετές ημέρες μεταξύ των ξένων διαχειριστών που είναι επιφορτισμένοι με τα ελληνικά assets. «Υπάρχουν έξι τουλάχιστον κρίσιμα προαπαιτούμενα προκειμένου να επανέλθει στοιχειώδης ορατότητα για την ελληνική αγορά» αναφέρουν χαρακτηριστικά και εξηγούν:
Πρώτον θα πρέπει να φτάσουμε στο αποτέλεσμα του τρίτου γύρου της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν εκλεγεί Πρόεδρος, σενάριο που δεν συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες στην αντίληψη των ξένων, τότε θα υπάρξει relief rally αλλά βραχύβιο. Και αυτό διότι, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, θα παραμένει ακόμα αβέβαιο το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τους δανειστές αλλά και οι επιπτώσεις της ήδη παρατεταμένης αβεβαιότητας στην οικονομική δραστηριότητα όπως και η δυνατότητα της κυβέρνησης να... κυβερνήσει. Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος, κάτι που θεωρείται και το πιθανότερο, τότε θα ενταθούν οι πιέσεις στα ελληνικά assets.

Μη εκλογή προέδρου συνεπάγεται όμως άλλες τρεις τουλάχιστον μεγάλες - και χρονοβόρες- προκλήσεις. Πρώτον τις εκλογές και το αποτέλεσμά τους, δεύτερον, την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και τρίτον, την εκλογή Προέδρου από τη νέα Βουλή. Επειδή τα τελευταία δύο ζητήματα δεν θεωρούνται καθόλου εύκολη υπόθεση στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό, πολλοί θεωρούν ασκαρδαμυκτί ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές. Η εξάδα των «προαπαιτούμενων» κλείνει με την εξακρίβωση της ύπαρξης ή μη θετικών προθέσεων των Ευρωπαίων σχετικά με την νέα πραγματικότητα στην Ελλάδα, σημειώνουν.

Τα παραπάνω έξι σημεία (τρίτος γύρος, εκλογές, σχηματισμός κυβέρνησης, εκλογή Προέδρου, επαναληπτικές εκλογές και διαπραγμάτευση με τρόικα) αποτελούν τον βασικό κορμό των προβληματισμών που υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαστούν τουλάχιστον μέχρι και τον Μάρτιο για να ξεκαθαρίσουν. Όμως η κάθε μια από αυτές τις προκλήσεις έχει τουλάχιστον δυο πιθανές εκβάσεις και αυτές, με τη σειρά τους, σειρά επιπτώσεων στην οικονομία.
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ότι όλη αυτή η διαδικασία θα έχει ευθύγραμμη εξέλιξη και μάλιστα "φιλική" για την οικονομία και τους ξένους επενδυτές. Οι πιθανότητες «ατυχημάτων» (από απλή γέννηση νέων αβεβαιοτήτων έως και παρατεταμένης ακυβερνησίας ή «εσφαλμένων επιλογών») θεωρούνται αυξημένες. «Σε αυτό το ναρκοπέδιο μόνον οι εγκλωβισμένοι και οι θωρακισμένοι θα τολμήσουν να βαδίσουν» σημειώνει χαρακτηριστικά Έλληνας χρηματιστής σε γνώση των σχεδιασμών ξένων επενδυτών.

Οι μεν «εγκλωβισμένοι» είναι εκείνοι που έχουν χτίσει πολύ μεγάλες θέσεις σε ελληνικές εισηγμένες και ειδικά τράπεζες και η έξοδός τους απαιτεί πρόγραμμα πωλήσεων πολλών εβδομάδων αν όχι μηνών. Οι δε «θωρακισμένοι» είναι εκείνοι οι ξένοι που έχουν δυσθεώρητα υψηλά υπό διαχείριση κεφάλαια και η ελληνική έκθεσή τους είναι πολύ μικρή συγκριτικά για να φοβηθούν να περιμένουν ωσότου ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο. Η κατηγορία αυτή των επενδυτών εκτιμάται ότι θα λάβει τις στρατηγικές αποφάσεις της τον ερχόμενο Μάιο…

Οι άλλες δυο κατηγορίες ξένων, που πιθανόν να ασχοληθούν με το ελληνικό χρηματιστήριο πολύ νωρίτερα, είναι οι βραχυπρόθεσμοι επιθετικοί επενδυτές που δεν έχουν ήδη πουλήσει όλες τις θέσεις τους και οι παρόμοιου προφίλ διαχειριστές οι οποίοι ενδέχεται να επιχειρήσουν να καρπωθούν ευκαιρίες που δημιουργεί η μεγάλη αβεβαιότητα και το επακόλουθο volatility της ελληνικής αγοράς. Σε κάθε περίπτωση οι διακυμάνσεις στην αγορά αναμένονται σφοδρές.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.