Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Γερμανικός Τύπος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα: Μόνο ηττημένοι από τις πρόωρες εκλογές

Σκηνικό deja-vu με την επιστροφή της Ελλάδας σε μέρες του 2009 σκιαγραφείται από Γερμανούς αναλυτές και πολιτικούς. Με το βλέμμα στραμμένο στον Aλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι οι συμφωνίες δεσμεύουν όλες τις κυβερνήσεις.
Μια μέρα μετά την προκήρυξη...
πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα πολιτικοί και σχολιαστές στη Γερμανία προσπαθούν να αξιολογήσουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για την ίδια τη χώρα, αλλά και την ευρωζώνη έχοντας στο βάθος του κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα, που η διαδικτυακή έκδοση του Spiegel αποκαλεί «χαρισματικό εμπρηστή της Ελλάδας». Παράλληλα προειδοποιούν ότι η επιλογή για την όποια κυβέρνηση προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση είναι μία, η συνέχιση του δρόμου της λιτότητας και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

«Απίστευτα εξοργιστική η εξέλιξη»

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε η χθεσινή λιτή γραπτή ανακοίνωση – υπόμνηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ άλλοι πολιτικοί από το Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για την Ελλάδα η διακοπή της χρηματοδότησης. «Ο ελληνικός λαός έχει τώρα την τύχη στα χέρια του και θα αποφασίσει για την μελλοντική πορεία της χώρας του», δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών καλώντας παράλληλα τη νέα κυβέρνηση να δει την κατάσταση με ρεαλισμό και να αποδεχθεί ότι λόγω του μεγάλου δημόσιου χρέους η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εάν δεν συνεχιστεί η οικονομική στήριξη. Ως «απίστευτα εξοργιστική» αποκαλεί ο Ραλφ Μπρίνκχαους, αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών, την απόφαση των Αθηνών για πρόωρη κάλπη. «Σε πολλούς τομείς η χώρα ήταν σε καλή πορεία, τώρα θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για τα επόμενα μεταρρυθμιστικά βήματα ανεξαρτήτως έκβασης των εκλογών». Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος των χριστιανικών κομμάτων σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής υπενθύμισε ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να καταγγελθούν και ότι δεν τίθεται θέμα νέου κουρέματος του χρέους. Ο πρόεδρος του κόμματος Η Αριστερά Μπερντ Ρίξινγκερ, αποτίμησε τις εξελίξεις στην Ελλάδα ως συνέπεια της αποτυχημένης πολιτικής λιτότητας της ΕΕ και της Άγκελα Μέρκελ.

Γιατί επέσπευσε τις προεδρικές εκλογές;

Για τον σχολιαστή της Frankfurter Allgemeine Zeitung η χθεσινή τροπή των γεγονότων έχει μόνο ηττημένους. «Η αποτυχία του Σταύρου Δήμα αποτελεί και μια επώδυνη ήττα για τον πρωθυπουργό Σαμαρά, καθώς το κοινοβούλιο ανέτρεψε τα σχέδιά του να εκλεγεί ένας προσωρινός πρόεδρος για να του δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τον τρόικα. Ικανοποιημένος δεν μπορεί να είναι ούτε και ο Τσίπρας», συνεχίζει ο σχολιαστής. «Γιατί πιθανότατα να πρέπει να ολοκληρώσει αυτός τις διαπραγματεύσεις με τρόπο που να απογοητεύσει τους οπαδούς του (…) Χωρίς νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Τσίπρας δεν πρόκειται να πάρει χρήματα από την τρόικα, και χωρίς χρήματα ακόμη και μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Θα πρέπει να αντιληφθεί ο Τσίπρας ότι δεν μπορεί να θέσει εκτός ισχύος τους νόμους του καπιταλισμού». Για την εφημερίδα η ερώτηση όλων των ερωτήσεων είναι άλλη: γιατί ο Αντώνης Σαμαράς επίσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ρίσκαρε μια ενδεχόμενη αποτυχία; Πίστεψε στην πραγματικότητα ότι θα μπορούσε να προσεταιριστεί αρκετούς από τους ανεξάρτητους βουλευτές; Ή επένδυσε σε μια ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας με την ελπίδα ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να νικήσει τον Τσίπρα βασιζόμενος στην επιτυχημένη πολιτική σταθεροποίησης της χώρας;
Πηγή:www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.