Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Στον Σαμαρά η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Περιλαμβάνει την απευθείας εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό
Απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, εφόσον η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει τον...
ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της χώρας, περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος που απεστάλη με e-mail στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά
Αναλυτικά η πρόταση της ΝΔ
Η πρόταση που επεξεργάστηκε η αρμόδια επιτροπή της ΝΔ υπό τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, αναμένεται να «κλειδώσει» έως την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014, μετά και τις τελικές παρατηρήσεις του Πρωθυπουργού και ακολούθως η τελική πρόταση με τις υπογραφές τουλάχιστον 50 βουλευτών θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη ώστε να ορίσει την ημερομηνία συζήτησης για την συγκρότηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος που προβλέπεται.
Η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει αυξημένες αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως προέβλεπε το Σύνταγμα του 1975 με εξαίρεση εκείνη του να μπορεί να διαλύει την Βουλή λόγω προφανούς δυσαρμονίας με το εκλογικό σώμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται από την Βουλή με την ισχύουσα διαδικασία των τριών ψηφοφοριών και εφ’ όσον δεν καθίσταται δυνατή η εκλογή του τότε θα αναδεικνύεται απευθείας από τον λαό. Η διαδικασία αυτή θα αφορά τους υποψηφίους που συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική διαδικασία εκλογής.
Από τις πιο σημαντικές είναι και η πρόταση περί κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Εάν κάποιος κατηγορηθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τότε θα παραπέμπεται κατευθείαν στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο ακολούθως θα παραπέμπει ή όχι το εμπλεκόμενο πρόσωπο στο Ειδικό δικαστήριο. Δηλαδή, δεν θα μεσολαβεί εξεταστική και προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Ενώ αν κάποιος κατηγορηθεί εκτός άσκησης των καθηκόντων του, τότε θα παραπέμπεται κατευθείαν στην τακτική Δικαιοσύνη.
Επίσης, θεσπίζεται ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού, ενώ προτείνεται συνολική θητεία 8 ετών για τον πρωθυπουργό (όχι δυο τετραετίες).
Καταργείται η βουλευτική ασυλία που ισχύει τώρα. Στην περίπτωση που ασκείται ποινική δίωξη κατά βουλευτή, τότε ο ίδιος θα μπορεί να αιτηθεί στην Βουλή την ασυλία του και εκείνη θα κρίνει.   
Όσον αφορά τον αριθμό των βουλευτών περιορίζεται στους 200 (από 300), ενώ θα υπάρχει ειδικός νόμος για το «πόθεν έσχες» και θα δημιουργηθεί Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο θα ελέγχει το καταστατικό του κόμματος εν είδει πιστοποίησης.
Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, προτείνονται μη κερδοσκοπικά ιδιωτικού δικαίου πανεπιστήμια που θα λειτουργούν με νόμο και την εποπτεία που ασκείται και στα δημόσια πανεπιστήμια. 
Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.