Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών για τις πληρωμές του πρώτου τριμήνου, ενόψει εκλογών

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενόψει πρόωρων εκλογών και μπροστά στον κίνδυνο η χώρα να μην μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Ηδη το κράτος μεταφέρει στον...
Προϋπολογισμό τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου, ενώ αναβάλλει την εξόφληση των προμηθευτών του. Επίσης υπολογίζει στα διαθέσιμα των τραπεζών με΄σω repos και εντόκων γραμματίων.

Το οικονομικόύ επιτελείο θεωρεί ότι οι εν λόγω πηγές ρευστότητας σε συνδυασμό με τα φορολογικά έσοδα αποτελούν τα μόνα ταμειακά σωσίβια του ελληνικού δημοσίου. Τα οποία ωστόσο στερούν ρευστότητα από την αγορά. 


Από τις ΔΕΚΟ επιχειρήσεις και τους φορείς του δημοσίου το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη πάρει 7,5 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι τον Ιανουάριο το ποσό θα ανέλθει σε 9 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα διαθέσιμα των φορέων τα οποία αξιοποιεί το δημόσιο μέσω συμφωνιών repos διαμορφώνονται στα 11 δισ. ευρώ.

Πρόβλημα, στην ρευστότητα, όμως δημιουργεί και η έκδοση εντόκων γραμματίων, για την κάλυψη των οποίων θα επιστρατευθούν πάλι οι ελληνικές τράπεζες με κεφάλαια τα οποία προοόριζαν να ρίξουν στην αγορά.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου; Τον Ιανουάριο η Ελλάδα οφείλει να αποπληρώσει 415 εκατ. ευρώ πλέον τόκων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Φεβρουάριο το ποσό ανέρχεται στα 690 εκατ ευρώ, επίσης χωρίς τους τόκους.

Τον Μάρτιο η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει μόνο προς το ΔΝΤ 1,5 δισ. ευρώ.

Για τις υποχρεώσεις αυτές από τις αρχές της εβδομάδος είχει προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος υπολόγισε τις πληρωμές του δημοσίου το επόμενο 3μηνο στα περίπου 4,5 δισ. ευρών, πλέον της εξόφλησης των εντόκων γραματίων που λήγουν αυτή την περίοδο.

Γι αυτό και υπάρχει τεράστια ανάγκη να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα ώστε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία οι δόσεις από ΕΕ (1,8 δισ. ευρώ) και ΔΝΤ (αθροιστικά 3,6 δισ. ευρώ).


Τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο το καλοκαίρι, καθώς  υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων, ενώ συνολικά για το έτος το ποσό υπολογίζεται στα 12 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η δίμηνη παράταση του μνημονίου λήγει τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές να έχει ελάχιστες ημέρες στη διάθεσή της για να κλέισει τη συμφωνία για την προληπτική χρηματοδοτική γραμμή στήριξης πρωτού η χώρα βρεθεί κυριολοκετικά στον αέρα.


Αυτό άλλωστε αποτελεί και το κύριο διακύβευμα της προεδρικής εκλογής την ερχόμενη Δευτέρα και την τεράστια ευθύνη εκέινων που με τη στάση τους θα οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες.

Πηγή:www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.