Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Η Ρωσία εγκαταλείπει τον αγωγό South Stream

Εγκαταλείπει η Ρωσία το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, όπως δήλωσε από την Αγκυρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό και η Μόσχα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Είμαστε όμως σε...
θέση να οικοδομήσουμε έναν σταθμό διαμετακομιδής αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε αυτό.
Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διστακτικότητα σε ό,τι αφορά το να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση του σχεδίου με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας – παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
«Καθώς εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει την άδεια της Βουλγαρίας, σκεφτόμαστε ότι στην παρούσα κατάσταση η Ρωσία δε μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου», σημείωσε ο Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση (του South Stream), τότε δεν θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή του», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να οικοδομήσει έναν κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και να την αποζημιώσει για την εγκατάλειψη των σχεδίων του South Stream.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου που πωλεί στην Τουρκία κατά 6%, αρχής γενομένης από το 2015, και ότι έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία «με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες της».
«Θα προχωρήσουμε σε μια μείωση ύψους 6% στις τιμές του φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου» 2015 για την Τουρκία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Πέρσι διατέθηκαν στην Τουρκία 13,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου μέσω του αγωγού Blue Stream.
Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Πούτιν και ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, ο Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream έχει τερματιστεί. «Το σχέδιο έχει τελειώσει. Αυτό είναι» είπε ο Μίλερ σε δημοσιογράφους.
Σημειώνεται ότι ο αγωγός South Stream η κατασκευή του οποίου υπολογιζόταν ότι θα κόστιζε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, επρόκειτο να διασχίσει τη Μαύρη Θάλασσα και να καταλήξει στη νότια Ευρώπη και αναμενόταν να αρχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο από το 2015.
Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.