Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ILO: Κάτω από τα επίπεδα του 2007 οι μέσοι μισθοί στην Ελλάδα

Οι μισθοί στις ανεπτυγμένες οικονομίες παρέμειναν και πάλι στάσιμοι το 2013, καταγράφοντας ακόμη και μείωση σε ορισμένες απ΄ αυτές, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO).
Στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Βρετανία, οι μέσοι μισθοί είναι...

μάλιστα κατώτεροι εκείνων του 2007, επισημαίνει η ΔΟΕ στη διετή έκθεσή της.
Οι πραγματικοί, αποπληθωρισμένοι μέσοι μισθοί των ανεπτυγμένων οικονομιών, οι οποίοι σημείωσαν πέρυσι μια αύξηση 0,2%, έναντι 0,1% το 2012, δεν έχουν φθάσει στο επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν πριν από το 2007, επισημαίνεται.

Αυτή η παγκόσμια στασιμότητα στους μισθούς εξηγεί την καθαρή επιβράδυνση των εν λόγω οικονομιών, αναλύει η ΔΟΕ.

"Όλο αυτό επιβαρύνει τις παγκόσμιες οικονομικές επιδόσεις, οδηγώντας σε μια αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στις περισσότερες από τις οικονομίες αυτές και σε έναν αυξημένο κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη", εξηγεί η Σάντρα Πολάσκι, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ΔΟΕ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η άνοδος των μισθών επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2012, καθώς έφθασε το 2%, έναντι σχεδόν 3% πριν από έξι χρόνια.

Το ποσοστό αυτό αφορά κυρίως τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με μεγάλες πάντως διαφορές ανάμεσα στις χώρες.

Μολονότι οι μισθοί αυξήθηκαν το 2013 κατά 6% στην Ασία και κατά 5,8% στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, η άνοδος αυτή περιορίσθηκε σε 0,8% στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική. Στη Μέση Ανατολή οι μισθοί αυξήθηκαν 3,9%, αλλά στην Αφρική μόνο 0,9%.

"Στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών, παρατηρούμε μια βραδεία σύγκλιση των μέσων μισθών των αναδυόμενων και των αναπτυσσόμενων χωρών με αυτούς των ανεπτυγμένων οικονομιών, αλλά οι μισθοί των ανεπτυγμένων οικονομιών παραμένουν κατά μέσο όρο τρεις φορές υψηλότεροι απ΄ ό,τι οι μισθοί στην κατηγορία των αναδυόμενων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών", υπογραμμίζει η Κρίστεν Σόμπεκ, οικονομολόγος στη ΔΟΕ και μία από τους συντάκτες της έκθεσης.

Η οργάνωση του ΟΗΕ εκφράζει επίσης ανησυχία για το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην παραγωγικότητα της εργασίας, που εξακολουθεί να αυξάνεται, και την αναδιανομή της εν λόγω παραγωγικότητας μέσω των μισθών.

"Το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα σε μισθούς και παραγωγικότητα μεταφράσθηκε σε μια μείωση του μεριδίου της αμοιβής της εργασίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ αυξανόμενο μέρος πηγαίνει στο κεφάλαιο, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες", υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η τάση αυτή σημαίνει πως οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους δεν ωφελούνται πλέον παρά μόνον από ένα μικρό μέρος της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι ιδιοκτήτες κεφαλαίων ωφελούνται περισσότερο.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπενθυμίζει επίσης πως οι μισθολογικές ανισότητες ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες επιμένουν και πως ο αγώνας "εναντίον των πρακτικών των διακρίσεων και των προκαταλήψεων που βασίζονται στο φύλο" μέσω "αποτελεσματικών πολιτικών σχετικών με τη μητρότητα, την πατρότητα και τις γονικές άδειες, καθώς και δράσεων ευαισθητοποίησης υπέρ μιας καλύτερης διανομής των οικογενειακών ευθυνών", πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις.

Τα αποτελεσματικότερα μέτρα για να διορθωθούν οι εισοδηματικές ανισότητες είναι η θέσπιση προοδευτικής φορολογίας, οι μεταβιβάσεις προς τα πιο φτωχά νοικοκυριά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η θέσπιση κατώτατου μισθού. "Δεν υπάρχει αρνητικός συσχετισμός ανάμεσα στις αυξήσεις των κατώτερων μισθών και τα επίπεδα της απασχόλησης", επισημαίνεται στην έκθεση.

Όμως τα εργαλεία αυτά δεν θα είναι αποτελεσματικά παρά μόνο αν προσφέρουν "μια παραγωγική" και "σωστά αμειβόμενη απασχόληση" στους πληθυσμούς σε εργάσιμη ηλικία.

"Πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της στασιμότητας των μισθών, τόσο για λόγους δικαιοσύνης όσο και για να ευνοήσουμε την οικονομική ανάπτυξη", υπογραμμίζει η Σάντρα Πολάσκι, προσθέτοντας πως "συνολικά οι ανισότητες αυξάνονται σημαντικά από τις μισθολογικές ανισότητες και έχουμε ανάγκη από πολιτικές στην αγορά εργασίας με στόχο να διορθωθεί η κατάσταση αυτή".

"Οι γυναίκες σε Ευρώπη, Ρωσία και Βραζιλία θα έπρεπε να αμείβονται περισσότερο από τους άνδρες
"


Οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, σε πολλές χώρες στον κόσμο, έχουν καλύτερα ακαδημαϊκά προσόντα, είναι κατά μέσο όρο πιο έμπειρες και πιο παραγωγικές από τους άνδρες συναδέλφους τους, αλλά εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO).

Η Ρωσία και η Βραζιλία είναι οι χώρες όπου ο μισθός των γυναικών εμφανίζει τις μεγαλύτερες ανισότητες. Στη Ρωσία οι γυναίκες αμείβονται κατά 32,8% λιγότερο από τους άνδρες, ενώ με βάση τα κριτήρια που εξέτασε η ΔΟΕ--στα οποία περιλαμβάνεται ο τομέας εργασίας και ο ρόλος που κατέχουν στον εργασιακό χώρο--θα έπρεπε να λαμβάνουν κατά 11,1% μεγαλύτερο μισθό από τους άνδρες.

Στην τελευταία της Παγκόσμια ΄Εκθεση Μισθών, η Οργάνωση διαπιστώνει ότι οι άνδρες πληρώνονται περισσότερο από τις γυναίκες και στις 38 χώρες που εξετάστηκαν συνολικά, γεγονός που υπογραμμίζει ότι το "μισθολογικό χάσμα με βάση το φύλο" εξακολουθεί να υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μισθολογικό χάσμα είναι μεγαλύτερο στις ΗΠΑ, όπου οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 64,20 δολάρια για κάθε 100 δολάρια που κερδίζει ένας άνδρας.

Αυτή η μισθολογική ανισότητα θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να ερμηνευτεί, ωστόσο, με βάση παράγοντες όπως η μεγαλύτερη παραγωγικότητα των ανδρών, η εκπαίδευση ή η εμπειρία, σύμφωνα με την ILO.

Ωστόσο, στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Βραζιλία οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις με βάση αυτά τα κριτήρια, αλλά το χάσμα εξακολουθεί να υφίσταται.

"Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται γι΄ αυτό (το φαινόμενο) είναι οι διακρίσεις", όπως εξηγεί η Σάντρα Πολάνσκι, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ΔΟΕ.

"Ενδεχομένως να αντανακλά διαφορετικούς παράγοντες στις διάφορες χώρες, αλλά σίγουρα οι διακρίσεις επηρεάζουν (το φαινόμενο)", προσθέτει η ίδια.

Κατά μέσο όρο, στις 26 ευρωπαϊκές χώρες που περιελήφθησαν στην έκθεση, οι γυναίκες θα ήταν αναμενόμενο να αμείβονται κατά 0,9% περισσότερο από τους άνδρες, με βάση αυτά τα κριτήρια, κι όμως στην πραγματικότητα αμείβονται κατά 18,9% λιγότερο.

Στη Βραζιλία, τη Ρωσία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Λιθουανία ο μισθός που καταβάλλεται στις γυναίκες θα αντιστοιχούσε σε περισσότερο του 10%. Στη Σλοβενία, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 18,5%.

Στην Κίνα, ο μισθός γυναικών και ανδρών θα έπρεπε να είναι περίπου όμοιος με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια και οι γυναίκες θα έπρεπε να λαμβάνουν κατά 0,2% μεγαλύτερο μισθό. Ωστόσο, οι Κινέζες εργαζόμενες πληρώνονται κατά 22,9% λιγότερο από τους άνδρες.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.