Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση των επιβατών του Norman Atlantic

Σε πλήρη εξέλιξη υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε γκαράζ στις τέσσερις τα ξημερώματα, ενώ έπλεε στη θαλάσσια...
περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν διασωθεί συνολικά 111 άτομα.
Από αυτούς οι 103 βρίσκονται σε παραπλέοντα πλοία και οι υπόλοιποι οκτώ έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε. Συγκεκριμένα, 40 βρίσκονται στο φορτηγό πλοίο «Aby Jeanette», 14 στο επιβατηγό πλοίο «Cruise Europa» και 49, εκ των οποίων 25 Έλληνες, στο πλοίο «Spirit of Piraeus».
Πριν από λίγα λεπτά δόθηκε εντολή στο ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που ίπταται της περιοχής να αρχίσει επιχείρηση αερομεταφοράς επιβατών του ιταλικού επιβατηγού πλοίου.
Σε ετοιμότητα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, είναι άλλα 4 ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων μεταφορικά ελικόπτερα του Στρατού Σινουκ, που βρίσκονται στην Κέρκυρα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή αγνοούμενους, ενώ σύμφωνα με νεότερο απολογισμό στο πλοίο εξακολουθούν να βρίσκονται 300 άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στο κατάστρωμα κοντά στην πλώρη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος κ. Νίκος Λαγκαδιανός ανέφερε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η αερομεταφορά των επιβατών με ιταλικό ελικόπτερο super puma, ωστόσο, όπως τόνισε, είναι εφικτή η μεταφορά μόνο δύο ατόμων τη φορά. Μέχρι στιγμής με αυτόν τον τρόπο έχουν μεταφερθεί 14 άτομα.
Ρυμουλκό πραγματοποιεί παράλληλα συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο γκαράζ του πλοίου.
Η επιχείρηση για την ασφαλή αποβίβαση όλων των επιβαινόντων (478 επιβάτες - πλήρωμα) του πλοίου Νorman Αtlantic έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, ενώ στο σημείο βρίσκονται ήδη 8 παραπλέοντα πλοία μεταξύ των οποίων το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Cruise Europa» και ιταλικό ρυμουλκό.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, ενώ τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε ναυαγοσωστικό βαρελάκι του «Νorman Αtlantic» που είχε παρασυρθεί απο τους ισχυρούς ανέμους εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν απο παραπλέον πλοίο.
Την ίδια ώρα δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση σχετικά με τους δύο ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στη γλίστρα του πλοίου που οδηγεί στη σωστική λέμβο και οι οποίοι εντοπίστηκαν από σούπερ πούμα.
Στο πλοίο που είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό την Ανκόνα μέσω Ηγουμενίτσας, επέβαιναν συνολικά 478 άτομα, εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες, επιβάτες και μέλη πληρώματος. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες με το Norman Atlantic ταξίδευαν επίσης Τούρκοι, Ουκρανοί, Ιταλοί, καθώς και Ασιάτες. Στο γκαράζ βρίσκονταν 222 αυτοκίνητα.
«Το πλοίο είναι ακυβέρνητο και κατευθύνεται προς τις αλβανικές ακτές. Η φωτιά δεν έχει σβηστεί, αλλά έχει συγκρατηθεί» τόνισε ο ιταλός καπετάνιος του πλοίου στα ΜΜΕ της γείτονος.
Όπως έκανε επίσης γνωστό ο κ. Λαγκαδιανός, «το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Νorman Αtlantic, βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή».
«Σε απόλυτο συντονισμό βρίσκονται ελληνικές και ιταλικές αρχές, τα ρυμουλκά κατάφεραν να προσεγγίσουν το πλοίο έτσι ώστε να το κατευθύνουν σε ασφαλή περιοχή», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, Γιώργος Μάμαλος.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για μια από τις πιο επικίνδυνες και περίπλοκες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν γίνει έως σήμερα επισημαίνοντας ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 10 μποφόρ, με ταχύτητα ανέμου 50 μίλια, με ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, που δυσκολεύουν κατά πολύ τις επιχειρήσεις από αέρος.
«Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων. Ευτυχώς τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά, πράγμα που μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε στο σημείο αυτό να έχουμε αρκετές δυνάμεις για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που βρίσκονται τώρα», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Δίπλα στο «Νorman Αtlantic» βρίσκονται συνολικά οκτώ παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από την Πύλο και την Κέρκυρα, δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα αεροσκάφος C-130 ενώ πέντε ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και στο Άκτιο, προκειμένου να συνδράμουν αν απαιτηθεί.
Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου η κατάσταση είναι υπο έλεγχο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι πολλά σωσίβια έχουν καταστραφεί από τις φλόγες.
«Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, κατά συνέπεια έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη κατάσταση, κάνουμε ό,τι μπορούμε, ελπίζω να πάει καλά» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.
Νωρίτερα, επιβάτης του πλοίου μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλε ότι οι βάρκες δεν επαρκούν και ότι ορισμένοι από τους επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν και περισυνελέγησαν, ενώ άλλος ότι το πλήρωμα, που είναι ιταλικής καταγωγής, δεν γνωρίζει ξένες γλώσσες, και υπάρχει κακός συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης.
Το πλοίο ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο.
Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ
Επίσημη ανακοίνωση για τις δραματικές στιγμές στο φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic» εξέδωσε η ΑΝΕΚ.
«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο «NORMAN ATLANTIC» της εταιρείας "VISEMAR di Navigazione S.R.l.", ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.
Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία». 
Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.