Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,6 δισ. ευρώ στο 11μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,6 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό αποτέλεσμα σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης εμφανίζει στην περίοδο αυτή...
έλλειμμα 2,84 δισ. ευρώ έναντι 9,97 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μικρή αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού σε 41,858 δισ. ευρώ, από 41,638 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1,310 δισ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.
Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 1.012 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, διαμορφώθηκαν σε 44,166 δισ. ευρώ, από 52,080 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013.
«Το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (πλεόνασμα 2.605 εκατ. ευρώ) παραμένει πλεονασματικό εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΤτΕ.
Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.