Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Η φοροδιαφυγή στο στόχαστρο της τρόικας - Απαιτεί ανεξάρτητη αρχή για τα έσοδα


Η απαίτηση της τρόικας να δημιουργηθεί ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Εσόδων στα πρότυπα του αμερικανικού IRS είναι η σημαντικότερη θεσμική μεταρρύθμιση που έχουν ζητήσει μέχρι σήμερα οι πιστωτές. Η απαίτηση αυτή προκύπτει καθώς διαπιστώνεται πολύ μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, η οποία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την δημοσιονομική πολιτική. 
Τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στο 33% του...
ΑΕΠ ενώ ο Ευρωπαικός μέσος όρος πλησιάζει το 42% και σε ορισμένες χώρες ακουμπά το 49%. Η διαφορά αυτή των 9 ποσοσταίων μονάδων αντιστοιχεί με όρους ελληνικού ΑΕΠ σε 16,5 δισ ευρώ, ποσό που αντανακλά το ύψος της φοροδιαφυγής και της αδυναμίας πληρωμής φόρων από τους πολίτες. Δεδομένου οτι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα δεν είναι οι χαμηλότεροι στην ΕΕ, αντίθετα μάλιστα εξαιτίας των έκτακτων φόρων μπορούμε να μιλάμε και για υπερφορολόγηση ορισμένων ομάδων του πληθυσμού, το πρόβλημα της είσπραξης των φόρων μπαίνει στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.
 
Η αδυναμία πληρωμής των φόρων από πολλούς Έλληνες οφείλεται ακριβώς στην υπερφορολόγηση τους, τη στιγμή που η φοροδιαφυγή από άλλους, οργιάζει. Με λίγα λόγια οι έντιμοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν τα χρήματα να καλύψουν το ποσό που χάνεται από τη φοροδιαφυγή. 
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η τρόικα προτείνει την δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για τους φόρους, αφού έχει αποδειχθεί οτι το υπουργείο οικονομικών δεν έχει καταφέρει να συλλάβει τη φοροδιαφυγή. 
Η απαίτηση της τρόικας για ανεξαρτοποίηση των φορολογικών ελέγχων από το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί βασικό σημείο τριβής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών.
Αν ληφθεί υπόψη οτι βασική διαφωνία με την τρόικα σήμερα είναι το ύψος του δημοσιονομικού κενού το οποίο οι πιστωτές ανεβάζουν σε 2,5 δισ ευρώ, και ότι το πλεόνασμα του 2016 πρέπει να είναι 4 δισ ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική είναι η σύλληψη της φοροδιαφυγής για την προσπάθεια ανάτασης της οικονομίας. 
 
Εκτός αυτής, άλλης θεσμικές αλλαγές που ζητά η τρόικα είναι η αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου, αλλαγές στη Δικαιοσύνη και στο ασφαλιστικό, αλλαγές στα εργασιακά, αλλά και απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορών.
Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.