Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

"Με βολεύουν οι εκλογές αλλά θέλω να εκλεγεί Πρόεδρος"

Της Μαρίνας Μάνη
«Παρότι οι εκλογές με βολεύουν, βολεύουν τη ΝΔ, θέλω να δω το πλοίο της χώρας να δένει σε ήρεμο λιμάνι, δεν θέλω να δω τον κ.Τσίπρα να το ξανασπρώχνει στη φουρτουνιασμένη θάλασσα χωρίς πυξίδα.».
Αυτή ήταν μία από τις...
φράσεις που χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς στη νέα παρέμβασή του, 48 ώρες πριν από την τελική ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αυτή τη φορά δεν είχε μορφή διαγγέλματος αλλά συνέντευξης στην ΝΕΡΙΤ.

«Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε, το αισθάνομαι», είπε, επικαλούμενος τη μείωση της διαφοράς υπέρ ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, όπως αναμενόταν, έριξε το βάρος στην ανάγκη να εκλεγεί μεθαύριο ο Σταύρος Δήμας, δίνοντας έμφαση στα βασικά σημεία του διαγγέλματος της προηγούμενης Κυριακής – και οξύνοντας την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή:

Θα τους θυμάται η ιστορία...

- Τόνισε ότι οι βουλευτές θα είναι συνυπεύθυνοι για ό,τι προκύψει και ανέδειξε την ευθύνη που έχουν είτε να εκλέξουν Πρόεδρο είτε να σύρουν τη χώρα σε εκλογές τις οποίες δεν θέλει ο λαός «διότι με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης καταλαβαίνει τι θα σημάνουν».

«Κάνω έκκληση στους βουλευτές να ψηφίσουν και να σπρώξουν τη χώρα εκτός κρίσης. Το ‘παρών’ θα έχει το ονοματεπώνυμό τους και θα τους θυμάται η ιστορία», τόνισε.

Αν θέλουν κάποιοι, να μπουν στην κυβέρνηση

- Επανέλαβε το άνοιγμα που είχε επιχειρήσει στο διάγγελμα: «Είμαι υπερ της συναίνεσης. Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός στην μεταπολεμική ιστορία που σχημάτισα κυβέρνηση συνεργασίας από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά», είπε.

Και αφού επέμεινε στην ανάγκη να μην γίνουν εκλογές ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, επανέλαβε: «αν θέλουν κάποιοι να μπουν στην κυβέρνηση μετά, το είπα», υπενθυμίζοντας ότι είναι ανοικτός στην προσφυγή στις κάλπες στα τέλη του 2015.

Αλλά όχι νωρίτερα, καθώς «δεν μπορώ να δεχτώ την αυτοπαραίτηση της κυβέρνησης».

Να τελειώνουμε μια κι έξω

- Αιτιολόγησε – εμμέσως – την απόφαση για επίσπευση της Προεδρικής εκλογής, κάνοντας λόγο για την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλούσε.

«Να τελειώνουμε μια κι έξω με την αβεβαιότητα, είτε με εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είτε με εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα».

Λάσπη, βούρκος, λαϊκισμός

- Αναφερόμενος στα περί «αποστατών», επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ: «οι μάσκες έπεσαν. Στην αρχή μιλούσαν για πιέσεις, παροχές, κουμπαράδες, αποστασία. Τους κάλεσε ο εισαγγελέας και δεν προσκόμισαν κανένα στοιχείο», είπε, ενώ φτάνοντας στην πρόσφατη υπόθεση με τον Παύλο Χαϊκάλη, μίλησε για «σύστημα λάσπης, βούρκου και λαϊκισμού που δεν έχει ξαναζήσει ο ελληνικός λαός».

Περί Χρυσής Αυγής

- Για το «σενάριο» να ψηφίσουν τον κ.Δήμα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, επισήμανε ότι «οι ίδιοι είπαν πως δεν θα το κάνουν», ωστόσο κάλεσε «του άλλους», από την πλευρά του «παρών» να τον υπερψηφίσουν ώστε να μην εκλεγεί Πρόεδρος με τις ψήφους της ΧΑ.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οι αρνητικές ψήφοι της ΧΑ προστίθενται στις επίσης αρνητικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς, πάντως, να αναφερθεί στην ανάλογη (αρνητική) θέση του ΚΚΕ και των ανεξάρτητων βουλευτών.

Φρίτουν με τον κ.Τσίπρα

- Κατηγόρησε πολλές φορές και με δριμύτητα τον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις που παρουσιάζει («όσο ακούν οι εταίροι τον κ.Τσίπρα φρίτουν») και κυρίως για τις μονομερείς ενέργειες που σχεδιάζει εάν κερδίσει τις εκλογές: «η κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων και των μεταρρυθμίσεων, η άρνηση πληρωμής των τόκων, η αξιοποίηση των αδιάθετων δις του ΤΧΣ για παροχές, είναι μονομερείς ενέργειες».

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.