Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Η τρόικα έβαλε στο στόχαστρο και τα ΕΛΤΑ!

Αντιμέτωπα με πολλές… σκοτούρες είναι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Δεν τα έφτανε η πτώση του επιστολικού ταχυδρομείου, ήρθαν να προστεθούν και οι απαιτήσεις της τρόικας για την κατάργηση της απαλλαγής ΦΠΑ.
Ειδικότερα, την κατάργηση όλων των απαλλαγών που ισχύουν στον ΦΠΑ ζητεί από την κυβέρνηση η....
τρόικα, προκειμένου να αυξηθούν (δυνητικά) τα έσοδα του προϋπολογισμού, κατά το ποσό των 950 εκατ. ευρώ.
Οι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται τις δυσκολίες εφαρμογής του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (18% έως 21%) που θα απορροφούσε τους άλλους δύο 13% και 23% και ζητούν, από το υπουργείο Οικονομικών, να καταργηθούν όλες οι απαλλαγές από τον φόρο.
Σύμφωνα με την καταγραφή των φορολογικών δαπανών, που πραγματοποιήθηκε από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών και περιλαμβάνονται σε ειδικό τόμο που κατατέθηκε στη Βουλή με τον προϋπολογισμό του 2015, υπάρχουν σε ισχύ 14 απαλλαγές από τον ΦΠΑ, οι οποίες κοστίζουν ετησίως στον προϋπολογισμό 970 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι κυριότερες απώλειες δημοσίων εσόδων από τις αλλαγές στον ΦΠΑ, που η τρόικα ζητεί την κατάργησή τους και – όπως δημοσιεύτηκαν στην «Ναυτεμπορική» – είναι οι ακόλουθες:
-Οι υπερμειωμένοι συντελεστές (6,5%) σε βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φάρμακα και εμβόλια, ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους και θέατρα, κοστίζουν ετησίως 528,2 εκατ. ευρώ.
-Οι μειωμένοι, κατά 30%, συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κοστίζουν ετησίως 347 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την τρόικα, αλλά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ, η απώλεια είναι μεγαλύτερη, λόγω της φοροδιαφυγής. Τυχόν υιοθέτηση του μέτρου και γενική εφαρμογή του θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Ωστόσο, η εξαίρεση από το γενικό κανόνα ορισμένων «πλούσιων» νησιών, όπως π.χ. η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, είναι κάτι που εξετάζεται από το ΥΠΟΙΚ.
-Η απαλλαγή από ΦΠΑ των υπηρεσιών των Ελληνικών Ταχυδρομείων κοστίζει ετησίως 21,7 εκατ. ευρώ. Πιθανή κατάργηση εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα, πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, στην ανταγωνιστικότητα των ΕΛΤΑ και την συμμετοχή τους σε πολλούς διαγωνισμούς.
-Η απαλλαγή των πράξεων των εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (εκτός εμπορικών πράξεων) κοστίζει ετησίως 17,6 εκατ. ευρώ.
-Η απαλλαγή κατά την εισαγωγή του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κοστίζει ετησίως 46,3 εκατ. ευρώ.
-Διάφορες άλλες απαλλαγές από το ΦΠΑ στερούν από τον προϋπολογισμό συνολικά έσοδα ύψους 8,9 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, το 2013, τα έσοδα των ΕΛΤΑ (μητρική εταιρεία) συρρικνώθηκαν στα 364,9 εκατ., έναντι 400 εκατ. το 2012, ενώ σημειώθηκαν καθαρές ζημιές 6,8 εκατ. (στα ίδια επίπεδα με το 2012).
Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.