Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Κομισιόν: Η επίσπευση εκλογής Προέδρου θα άρει τις αβεβαιότητες

Ως βήμα που μπορεί να βοηθήσει στην άρση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα και να καθησυχάσει τις αγορές αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μάλιστα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, σχολίασε θετικά «ως ισχυρό σήμα προς την...
Ευρώπη» και την επιλογή από τον Α.Σαμαρά του «πρώην Επιτρόπου και πεπεισμένου Ευρωπαίου» Σταύρου Δήμα, σε μια ευθεία παρέμβαση στην ελληνική πολιτική ζωή, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και σχολιάστηκε ακόμη και από δημοσιογράφους του ξένου Τύπου.
«Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα, πρώην επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό» είπε.
Πάντως οι αγορές, όπως καταδεικνύει και η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, δεν συμμερίζονται αυτή τη λογική, θεωρώντας αμφίρροπες τις εξελίξεις.
Η δήλωση
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η εκπρόσωπος της Κομισίον δήλωσε τα εξής:
«Η Επιτροπή σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου που θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.
» Όπως γνωρίζετε προβλέπονται τρεις γύροι. Πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές.
» Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα, πρώην Επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό».
Δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά των κρατών αλλά...
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε παρέμβαση σε εσωτερικά πολιτικά θέματα της Ελλάδας, με την εκπρόσωπο να προσπαθεί ανεπιτυχώς να την «μαζέψει».
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα αν με την ανακοίνωση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετείται επί θεμάτων της ελληνικής πολιτικής ζωής απάντησε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Κομισιόν, η οποία δεν παίρνει μέρος στις εσωτερικές διαδικασίες των κρατών μελών.
«Αυτήν τη στιγμή κρίναμε ότι αυτήν τη δήλωση θέλουμε να κάνουμε σχετικά με την επερχόμενη εκλογική διαδικασία», είπε και τόνισε ότι πρόκειται για δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά η οποία αποτελεί ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη.
Πάντως οι αγορές δεν το βλέπουν έτσι...
Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ παραμένει, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να οδεύει σήμερα προς το 9%.
Το 10ετές ομόλογο στις 1.30 το μεσημέρι διαπραγματευόταν με την απόδοσή του να κυμαίνεται στο 8,6% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διευρύνεται στο 7,92%. Αντιστοίχως, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου έχει αγγίξει το 9,4% και του 5ετούς στο 8,5%.
Σε σχέση με χθες οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν αύξηση από 1,17% για το 10ετες και έως 1,82% για το τριετές ομόλογο.
Πηγή:news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.