Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Νέα βουτιά 7,35% στο Χρηματιστήριο

Στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας, των σεναρίων για πρόωρες εκλογές εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής Προέδρου, της σφοδρής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας αλλά και των απανωτών δημοσιευμάτων για επαναφορά του Grexit, βρίσκεται η...
ελληνική οικονομία.
Η εικόνα του Χρηματιστηρίου εκφράζει την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές, με τους ξένους να πουλάνε μαζικά ενώ την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη καθιστώντας απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για δανεισμό.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει μέσα σε τρεις ημέρες από τότε που έλαβαν χώρα οι πολιτικές εξελίξεις ποσοστό 21%. Δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εξαϋλωθεί, μεγάλες εταιρείες έχουν -αδίκως- απαξιωθεί και αφανιστεί και η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων εγκαταλείπει την ελληνική αγορά.
Η μεγαλύτερη ανησυχία, ωστόσο, είναι τι θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου κι ενώ στη Βουλή θα διαδραματίζονται σοβαρά πολιτικά γεγονότα που πιθανότατα να οδηγήσουν και σε ραγδαίες εξελίξεις.
Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 7,35% - ενώ είχε φτάσει και το 8% - και το Γενικό Δείκτη Τιμών να καταγράφει νέα βουτιά κάτω από τις 830 μονάδες, στις 827,98 μονάδες. Την ίδια ώρα, η απόδοση στο 3ετές ανήλθε στο 10,8%, του 5ετούς στο 9,5% και του 10ετούς στο 8,8%.
Τα απανωτά δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση πολιτικής κρίσης και τέλματος λόγω των πρόωρων εκλογών αλλά και η φημολογία που έχει ενταθεί σχετικά με το αν ο υποψήφιος για την Προεδρία, Στ. Δήμας, θα καταφέρει να υπερψηφιστεί από 180 βουλευτές, προκαλούν μεγάλη αναταραχή στις αγορές.
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων έχει καταγράψει άνευ προηγουμένου πτώση της τάξεως του 21%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 180,27 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 7,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,11%.
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.