Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Έρευνα του ΔΝΤ για τυχόν ευθύνες Τόμσεν στο ελληνικό πρόγραμμα

Στα λάθη, στις παραλείψεις, αλλά και στους πολιτικούς συμβιβασμούς του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και άλλων χωρών από το 2010 έως σήμερα, εστιάζει η έκθεση που συντάσσει αυτή την...
περίοδο το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης.
Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, η έκθεση αναμένεται να φέρει στο επίκεντρο τον Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ έχει ήδη δείξει ότι δεν θα χαριστεί στην ηγεσία του Ταμείου. Σε έκθεση του περασμένου Οκτωβρίου για την αντίδραση του ΔΝΤ στην κρίση του 2008 εξαπέλυσε τα πρώτα «τροχιοδεικτικά πυρά», γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία ακόμα και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ενδεικτική των προθέσεων του Ανεξάρτητου Γραφείου είναι η σαφής διαφοροποίησή του από την έκθεση αξιολόγησης που είχε καταρτίσει το κλιμάκιο του ΔΝΤ τον Μάιο του 2013 για την αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος της Ελλάδας και η οποία ήταν μάλλον επιεικής για τα στελέχη του Ταμείου.

Ο Πόουλ Τόμσεν θα κληθεί το προσεχές διάστημα να απαντήσει στις ερωτήσεις του Γραφείου, ενώ για τις αποφάσεις του θα ερωτηθούν και στελέχη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Η έρευνα αναμένεται να καταδείξει τις ευθύνες του τέως γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, και του πρώην διευθυντή Ευρωπαϊκού Τομέα, Μάρεκ Μπέλκα, που σύμφωνα με τότε στελέχη του οργανισμού υπαναχώρησαν στις ευρωπαϊκές πιέσεις κατά τη συνομολόγηση του πρώτου ελληνικού προγράμματος.

Πηγή:news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.