Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Τέλος σε μνημόνιο και παρούσα σχέση με τρόικα «βλέπει» ο Μοσκοβισί

Την ανάγκη να τερματιστεί το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας και να υπάρξει μια φάση διαφορετική από την τωρινή με την τρόικα, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο...
οποίος μίλησε για την επίσκεψή του στην χώρα μας προσκεκλημένος στη βραδινή εκπομπή του οικονομικού καναλιού BFM TV.
Σχετικά με τις επικρίσεις και τα σχόλια ορισμένων Γάλλων σοσιαλιστών για την επίσκεψή του στην Αθήνα και απαντώντας στο ερώτημα «εάν ένιωθε άνετα δίπλα σε μια συντηρητική κυβέρνηση», ο Π. Μοσκοβισί απάντησε:
«Τι πήγα να κάνω στην Ελλάδα; Πήγα ως επίτροπος γιατί θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα. Θα πρέπει μέσα σ' ένα δίμηνο να περάσουμε σε κάτι διαφορετικό από την τωρινή τρόικα. Θα πρέπει να καταλήξουμε από κοινού σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα μας επιτρέψει να περάσουμε σε ένα είδος εποπτείας και να προσανατολισθούμε πλέον προς την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα» τόνισε.
Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι νιώθει «άνετα για δύο βασικούς λόγους»:
«Πρώτ' απ΄ όλα γιατί αυτή είναι η δουλειά μου» όπως είπε και συμπλήρωσε ότι «αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου μου το να βρω λύσεις για την Ελλάδα».
Κατά δεύτερον, όπως σημείωσε, «φθάσαμε σε μια φάση όπου έχουμε το συναίσθημα ότι πράγματι μπορούμε να προοδεύσουμε στην Ελλάδα. Πραγματική πρόοδος. Πρόοδος που να επιτρέπει στους Έλληνες να ζήσουν καλύτερα» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «δεν είναι η λιτότητα που "σκότωσε" την Ελλάδα ή την ελληνική οικονομία. Η αιτία οφείλεται στο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της χώρας που δεν ήταν καλό και έπρεπε να μεταρρυθμισθεί. Εάν δεν γίνονταν οι μεταρρυθμίσεις η οικονομία της Ελλάδας θα ήταν σήμερα ανύπαρκτη» υποστήριξε.
«Νιώθω άνετα στο ρόλο του Επιτρόπου και άνετα σε σχέση με τις αρχές μου» πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη συνέχεια στους «φίλους» του σοσιαλιστές.
«Ξέρω ότι φέτος (τον Ιούνιο) είναι το συνέδριο του σοσιαλιστικού κόμματος. Θα πρέπει όμως να καταλάβουν το ρόλο του Επιτρόπου. Εγώ δεν είμαι εδώ για το συνέδριο, δουλεύω για την Ευρώπη, δουλεύω για τους Έλληνες. Επιθυμία μου είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη συνέχεια μια ευρωπαϊκή πρόοδο. Συνεργάζομαι με κάθε νόμιμη κυβέρνηση» τόνισε.
Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη συνέχεια στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εξηγώντας ότι ως αρχηγό της αντιπολίτευσης θα τον συναντήσει σε δεδομένη στιγμή. «Του είπα να με επισκεφθεί στις Βρυξέλλες, η πόρτα μου είναι ανοιχτή» πρόσθεσε.
Διευκρίνισε τέλος ότι συχνά υπάρχει σύγχυση η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξήγησε ότι το σοσιαλιστικό κόμμα που ανήκει και στη σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι το ΠΑΣΟΚ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσκειται στο «Αριστερό Μέτωπο» του Μελανσόν. Κατέληξε τέλος συστήνοντας στους επικριτές του «εγκράτεια, ορθολογισμό, συνέπεια και όχι αποκυήματα της φαντασίας».
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.