Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Σαμαράς: «Ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Ο Σταύρος Δήμας, πρώην επίτροπος της Ελλάδας, θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, το μεσημέρι της Τρίτης.
«Επιλέξαμε μαζί με τον...

αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Σταύρο Δήμα, ένα πρόσωπο που εκτιμά η ελληνική κοινωνία και σέβεται η διεθνής κοινότητα. Κατά κοινή ομολογία είναι ένα πρόσωπο που ενώνει και εμπνέει. Ενώνει τους πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό», δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε «πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών. Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έως το τέλος του μήνα, «θα καθαρίσουν τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας και η χώρα θα είναι έτοιμη να συζητήσει για την μετά το μνημόνιο εποχή.

»Με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας η χώρα θα είναι πλέον σταθερή πολιτικά και οικονομικά», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Το διάγγελμα έγινε μετά την πρωινή  συνάντηση του Σταύρου Δήμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό.

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο κ. Δήμας, σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απαντήσει ότι «θα μιλήσει ο πρόεδρος».

Ολόκληρη η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών. Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Όπως όφειλε να κάνει, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να απομακρύνει αυτή την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει πλήρως την πολιτική σταθερότητα, επισπεύδοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εξ άλλου, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας και να δώσει τεχνική παράταση δύο μηνών για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας, δείχνει ότι και στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πλέον ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα…

Έτσι με την εκλογή Προέδρου από την Ελληνική Βουλή ως το τέλος του μήνα, θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Επιλέξαμε λοιπόν, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης την καλύτερη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τον Σταύρο Δήμα, πρώην υπουργό και βουλευτή, Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, άνθρωπο που τον εκτιμά η Ελληνική κοινωνία, αλλά και τον σέβεται η διεθνής κοινότητα και που προφανώς, θα είναι υποψήφιος και στις τρεις προεδρικές ψηφοφορίες, αν χρειαστούν.

Ο Σταύρος Δήμας είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει, αλλά και εμπνέει. Ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Με την εκλογή του νέου Προέδρου, η Ελλάδα - απόλυτα σταθερή και οικονομικά και πολιτικά πλέον - θα είναι από κάθε άποψη έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Της ηρεμίας, της σταθερότητας και της Ανάπτυξης».
 
Βενιζέλος: «Επισπεύσαμε την προεδρική εκλογή για να σταθεροποιήσουμε το τοπίο»
Μιλώντας τη Δευτέρα στο Mega, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «επισπεύσαμε την προεδρική εκλογή για να σταθεροποιήσουμε το τοπίο, για να έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική θέση και να αποτρέψουμε τη λήψη μέτρων. Το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη σκληρών και μη επωφελών μέτρων ακόμα... Η αστάθεια χρησιμοποιείται εναντίον μας ώστε να προβάλλονται παράλογες απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση. Απαιτούν μέτρα λόγω των δηλώσεων της αντιπολίτευσης για ασυνέχεια του κράτους και της παροχολογίας που θα ρίξει έξω τον προϋπολογισμό».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε και παρακάλεσε, όπως είπε, τους πολίτες και όλες τις σώφρονες πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν ώστε να μην περάσουμε δύσκολες στιγμές. «Έχει τρόπο ο λαός να επιβάλει την άποψή του. Γιατί να περνάμε μόνοι μας τις δύσκολες στιγμές σε υπόγεια συσκέψεων; Να τις μοιραστούμε όλοι» τόνισε, ενώ απάντησε με τις φράσεις «θα μας κρίνει όλους η ιστορία» στο μήνυμα του Μίμη Ανδρουλάκη στο Διαδίκτυο ότι δεν θα ψηφίσει. Σχετικά με το αν θα ψηφίσει η Χρυσή Αυγή απάντησε ότι θα γίνει ό,τι αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο. Έτσι κι αλλιώς, είπε, με βάση τους 300 γίνονται όλα αυτά.

Το βιογραφικό του Σταύρου Δήμα
Ο Σταύρος Δήμας γεννήθηκε το 1941 στην Κλένια του νομού Κορινθίας. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστημίο Αθηνών και Πολιτικές & Οικονομικές Επιστήμες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Την περίοδο 1968-1975, εργάσθηκε στη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη και αργότερα στη Διεθνή Τράπεζα του ΟΗΕ ως ανώτερο στέλεχος, με αρμοδιότητες για επενδύσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Το 1975, ανέλαβε υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Παράλληλα ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Το διάστημα 1981-1986, ήταν τακτικό μέλος της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989, υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Το 1986, εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Εργου (ΟΚΕ) Οικονομικών της ΝΔ.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1989, στις εκλογές που διεξήγαγε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μία εβδομάδα αργότερα, η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε πέμπτο, με 34 ψήφους, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Στις 25 Ιουλίου 1991, ενώ συνόδευε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο επίσημο ταξίδι του στη Σοβιετική Ενωση, δήλωσε ξαφνικά ότι παραιτείται από υπουργός Βιομηχανίας. Τα αίτια της παραίτησης, τα οποία δεν αποσαφηνίστηκαν από τον ίδιο, απεδώθησαν από το σύνολο του Τύπου σε φραστικό επισόδειο που είχε με τη σύζυγο του πρωθυπουργού κ. Μαρίκα Μητσοτάκη. Η παραίτηση υπεβλήθη και τυπικά στις 27 Ιουλίου - είχε ήδη γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό την προηγούμενη ημέρα- ενώ τα καθήκοντα του υπουργού Βιομηχανίας ανατέθηκαν προσωρινά από τις 29 Ιουλίου στον υφυπουργό Β. Μαντζώρη.

Στις 11 Νοεμβρίου 1993, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τρεις ημέρες αργότερα, ανέλαβε γραμματέας της Γραμματείας Προγράμματος του κόμματος.

Στις 24 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο της Nέας Δημοκρατίας, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 10 Μαϊου εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος (πρώτος με 89 ψήφους).

Στις 24 Νοεμβρίου 1994, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με την Εθνική Οικονομία.

Τον Ιανουάριο του 1995, με απόφαση του πρέδρου της ΝΔ ορίστηκε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του κόμματος.

Στις 23 Μαρτίου 1997, στο 4ο Συνέδριο της ΝΔ εξελέγη εκ νέου μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 2 Απριλίου του ίδιου έτους, επανεξελέγη δια βοής γραμματέας της ΚΟ του κόμματος.

Στις 10 Μαρτίου του 2004, ορίστηκε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για τα χαρτοφυλάκια της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων, στη θέση της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία παραιτήθηκε, ενώ από τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου ανέλαβε υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος.

Τον Ιούλιο του 2010, μετά από απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος για τους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος. Το Νοέμβριο του 2011 ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου.

Διετέλεσε:
* Υφυπουργός Συντονισμού (28/11/1977-10/05/1980)
* Υπουργός Εμπορίου (10/05/1980-11/10/1980)
* Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (11/10/1980-17/09/1981)
* Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (17/09/1981-21/10/1981)
* Υπουργός Γεωργίας (02/07/1989-12/10/1989)
* Υπουργός Γεωργίας (23/11/1989-13/02/1990)
* Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (11/04/1990-29/07/1991)
* Υπουργός Εξωτερικών (11/11/2011-17/05/2012)

Είναι παντρεμένος με την Άλκηστη Κοντού κι έχουν δυο γιους και μία κόρη.

Πηγή:www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.