Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Σουλτς σε Τσίπρα: Δεν θα διώξεις την Τρόικα – Ο Γιούνκερ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

«Ο Αλέξης Τσίπρας πλανάται εάν πιστεύει ότι μπορεί να διώξει την Τρόικα και οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν παρόλα αυτά τις προεκλογικές του υποσχέσεις», ξεκαθάρισε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη του στην WaS.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού...
Κοινοβουλίου επισημαίνει πως γι αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να θέσει εν αμφιβόλω τους συμπεφωνημένους με τους πιστωτές κανόνες ή να τους καταργήσει μονομερώς. «Αντί να επιμένει σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, θα έπρεπε να συζητήσει μαζί μας πώς μπορούν να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα».
Ο Μάρτιν Σουλτς αποκάλυψε πως κατά την συνάντηση του στην Αθήνα, κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να σταματήσει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης και της Άνγκελα Μέρκελ. Όπως δηλώνει ο κ. Σουλτς, μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν κοντόφθαλμη δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει εντέλει να παρέχει βοήθεια προς την Ελλάδα.
Αναφορικά με τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι δεν τα έχει «διακρίνει ακόμη πλήρως» αλλά πιθανώς εδώ να έγκειται η ευκαιρία για να χαραχτεί από κοινού μία «εποικοδομητική πορεία».
Πάντως, και η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα για τις προθέσεις της Αθήνας. Το Σάββατο η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως περιμένει μαζί με άλλους Ευρωπαίους εταίρους να δει τα σχέδια που θα παρουσιάσει η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung κύκλοι της καγκελαρίας εκφράζουν όμως την έκπληξη τους ότι ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο κ. Σουλτς, επισκέπτονται άρον άρον την Αθήνα. Συνήθως είναι οι νέοι πρωθυπουργοί αυτοί που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες.
Ο Γιούνκερ είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη
Σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με κύκλους του κ. Γιούνκερ, η «φρικτή ρητορική των Αθηνών» δεν σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος να διεξάγει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας το οποίο θα συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όλοι βέβαια καταλαβαίνουν πως οι δύο λέξεις φρικτή ρητορική σημαδεύουν τον Γιάνη Βαρουφάκη και αφορούν στο διάλογο του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει την επόμενη Τέταρτη όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Πάντως, η Κομισιόν έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το καλοκαίρι.
Πηγή:www.koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.