Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Στροφή 180 μοιρών από Βαρουφάκη: «Δε μιλάμε πλέον για διαγραφή χρέους» - Ανταλλαγή με δύο νέα είδη ομολόγων!

Ολική στροφή κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της διαγραφής του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στους Financial Times επιβεβαίωσε την αλλαγή τακτικής από την πλευρά της Αθήνας λέγοντας ότι η Ελλάδα βάζει τέλος στο αίτημα για την...
διαγραφή χρέους.
«Αντίθετα, πλέον ζητούμε την αντικατάσταση με νέα ομόλογα βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο κύριος Βαρουφάκης στην ίδια συνέντευξη. Η «ανταλλαγή χρέους» θα περιλαμβάνει δύο είδη νέων ομολόγων. Ο πρώτος τύπος, ο οποίος θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με το ρυθμό ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, θα δοθεί ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρώπη και ο δεύτερος, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «αέναα ομόλογα» («perpetual bonds»), θα ανταλλαχθούν με τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως πλέον η ελληνική πλευρά «γλιτώνει» την ανάγκη να χρησιμοποιούμε τον όρο «κούρεμα», που δεν γίνεται αποδεκτός από τους συνομιλητές.

Σύμφωνα με τους Financial Times ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για έναν συνδυασμό πρωτογενούς πλεονάσματος με μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύουν την ανταλλαγή ομολόγων, ενώ σημείωσε πως σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν βοηθήσουν οι δανειστές θα ασφυκτιά η χώρα και αντί να οργανωθεί θα αποδιοργανωθεί.
Νωρίτερα και ο Ευκ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στο Mega, σφράγισε αυτή τη στροφή χρησιμοποιώντας πάντως πιο διπλωματική γλώσσα. Συγκεκριμένα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικό πρόγραμμα. «Θα πάμε στο τραπέζι με αυτή την πρόταση και θα εξηγήσουμε διάφορους συνδυασμούς από αυτούς τους τρεις πυλώνες που θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα δυνατότητα για ανάπτυξη και άλλο τρόπο εξόδου (σ.σ. από την κρίση)» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο ίδιος επισήμανε πως το χρέος δεν είναι ένα πράγμα, αφού η χώρα χρωστάει σε διάφορους με διαφορετική μορφή, για να προσθέσει πως μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για διάφορα "κομμάτια" του χρέους. Σημείωσε, μάλιστα, πως και η επιμήκυνση που έχει προταθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις "είναι στην ουσία κούρεμα".
Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.