Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Π. Σκουρλέτης: Πρώτα οι εργασιακές αλλαγές, μετά ο κατώτατος

Σε δεύτερο πλάνο περνά η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του εθνικού κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι από τα 2012.
Αυτό ανέφερε σήμερα ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλλεγγύης, κ. Πάνος...

Σκουρλέτης, μιλώντας σε πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως πρώτα θα αποκατασταθούν μία σειρά θεσμοί που υποβαθμίστηκαν από νόμους μεταξύ 2010 – 2014 (π.χ. συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μετενέργεια, Οργανισμός Μεσολάβησης κλπ.) και, έπειτα, θα καλεστούν οι κοινωνικοί εταίροι για να δούνε από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα η αύξηση του κατώτατου μισθού. Πάντως ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε δύο πράγματα:

- Ο νέος εθνικός κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους εργαζομένους ανεξαρτήτως ηλικίας. Συνεπώς, θα καταργηθεί η διαφορά 10% μεταξύ του κατώτατου που παίρνουν οι εργαζόμενοι έως 24 ετών σε σχέση με εκείνους που είναι μεγαλύτεροι.

- Η εισαγωγή του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού θα συνδυαστεί με δυνατότητα ρυθμίσεων προς τις επιχειρήσεις σε σχέση με οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως είναι άλλο οι μεγάλες επιχειρήσεις και άλλο οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Ο νέος Υπουργός Εργασίας σημείωσε, επίσης, πως από την περασμένη Δευτέρα έρχονται μηνύματα από μεγάλες, κυρίως, επιχειρήσεις σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν πιέσεις της εργοδοσίας για υπογραφή ατομικών συμβάσεων με χαμηλότερους μισθούς. Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε τους εργαζομένους να αντισταθούν σ’ αυτές τις πιέσεις.

Για το θέμα των συνδικαλιστικών αδειών, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως δεν αλλάζει με υπουργικές αποφάσεις.

Όσον αφορά το όριο των απολύσεων, ο νέος Υπ. Εργασίας είπε πως θα επανέλθει στο 2% από το 5% που έχει φτάσει. Επίσης, θα αναβαθμιστεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το οποίο είχε αναλάβει να αποφασίζει για τις ομαδικές απολύσεις, χωρίς να αποκλείεται να επανέλθει η ευθύνη της απόφασης στο Υπουργό Εργασία.

Για το ενδεχόμενο επέκτασης του σχήματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη τη χώρα προς το τέλος του 2015, όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως δεν υπάρχουν κονδύλια για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από την απερχόμενη ηγεσία του υπ. Εργασίας.
Δ. Κατσαγάνης
Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.