Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Τορπίλη από Σαπέν: «Ελληνες, μη μας φέρετε αντιμέτωπους με το Βερολίνο - Δεσμευτείτε στην ΕΚΤ για να έχουν λεφτά οι τράπεζές σας»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να φέρει το Παρίσι αντιμέτωπο με το Βερολίνο με θέμα την κρίση χρέους της Ελλάδας, λέγοντας ότι μία γαλλο-γερμανική συμφωνία αποτελεί κλειδί στην...
επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει τους Έλληνες και θα διασφαλίσει ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη, ο Μισέλ Σαπέν δηλώνει ότι το αίτημα της Ελλάδας για παροχή χρόνου για τη διαπραγμάτευση μίας «νέας συμφωνίας» με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λογικό, εάν διατυπωθεί γρήγορα συνοδευόμενο από τη βάση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου που μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά.
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να αρχίσει την παροχή δεσμεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διασφαλίσει τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, δηλώνει ο Μισέλ Σαπέν στο Reuters Euro Zone Summit.
«Δεν υπάρχει λόγος να στρέφει κανείς τις χώρες της ευρωζώνης τη μία εναντίον της άλλης, και ειδικά όχι τη Γαλλία και τη Γερμανία, διότι ... μία λύση που βοηθά την Ελλάδα ενώ διασφαλίζει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να περάσει από μία συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν χθες το βράδυ.
Ο Σαπέν τονίζει επιμόνως ότι σήμερα η επαφή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι στενότερη παρά ποτέ, «ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις ή εντάσεις». «Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο και οι ελληνικές Αρχές μπορούν να κατανοήσουν» είπε.
Ωστόσο, το Παρίσι και το Βερολίνο δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις σε όλα τα ζητήματα. Όταν η Γερμανία έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει τον λόγο για την κατάργηση της τρόικας, την οποία η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας απορρίπτει, ο Σαπέν δήλωσε ότι νέα εργαλεία, με νέα ονόματα μπορεί να την αντικαταστήσουν. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, είπε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εξασφαλίσει ειδική μεταχείριση, αναφερόμενος στη θέση της Αθήνας ότι δεν επιθυμεί παράταση του προγράμματος και έχει ζητήσει διάστημα ενός μηνός για να παρουσιάσει τις προτάσεις της και περισσότερο χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας.
«Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό, εάν υπάρχει ένα μίνιμουμ πολιτικό πλαίσιο που διατυπώνεται σταδιακά. Η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να προσφέρουν χωρίς να παίρνουν τίποτε σε αντάλλαγμα» είπε.
Το πρώτο βήμα θα είναι μία συμφωνία με την ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας, στη συνέχεια η Ελλάδα θα χρειασθεί είτε να αποδεχθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος με τους Ευρωπαίους εταίρους της, είτε να επιτύχει συμφωνία επί άλλου προγράμματος.
Ο Μισέλ Σαπέν χαιρέτισε τη δέσμευση της κυβέρνησης Τσίπρα για την επίτευξη συμφωνίας, μέσω διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αλλά έπειτα από τις δηλώσεις υπουργών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας για ματαίωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κάλεσε την Αθήνα να είναι προσεκτική να μην τρομάξει τους ξένους επενδυτές που έχει ανάγκη για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Ο Μισέλ Σαπέν υποβάθμισε επίσης τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν ότι μία σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος θα εξελιχθεί γρήγορα στον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.
Η ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα από ό,τι όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση χρέους πριν από πέντε χρόνια, είπε ο Σαπέν προσθέτοντας: «Φοβάμαι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δεν έχει αντιληφθεί καλά τις αλλαγές που έχουν έκτοτε πραγματοποιηθεί στην ευρωζώνη».
Πηγή:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.